Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı Taşlıca köyünde 100 yıldır devam eden susuzluk, İl Özel İdare Müdürlüğü'nün yaptırdığı gölet ile sona erdi.
Muğla İl Özel İdaresi tarafından projesi hazırlanan ve Marmaris Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından ihale edilen Taşlıca İçme Suyu Göleti tamamlandı. Muğla İl Genel Meclisi Haziran ayı ilk toplantısında Taşlıca Göleti hakkında bilgi veren Jeoloji Mühendisi Ramazan Kartal, göletin yaklaşık 638 bin YTL'ye mal olduğunu belirterek, "Taşlıca köyü Marmaris'e 60 Km uzaklıkta bir köy. Ortalama 500 kişi nüfusa sahip olan yerleşim biriminde geçim kaynağı esas itibarı ile hayvancılık, balıkçılık ve tarımdır.
Taşlıca köyünün temel altyapı sorunu ise içme suyu temini konusudur. Hiçbir su kaynağı bulunmayan köyde 1966 yılında yapılan tesisle köy yerleşim alanının hemen batısındaki tepenin 10 kilometrekarelik yağış alanı değerlendirilerek toplanan su 150 metre uzunluğunda kargir kanallar ile sarnıç tipi 400 metreküp kapasiteli betonarme depoda biriktirilmiş ve köy içindeki çeşmeye bağlantısı yapılmış. Bu tesisle yıl boyunca toplanan 400 metreküp su, herhangi bir dezenfeksiyon ve arıtma işlemine tutulmaksızın köy çeşmesine iletilmiş ve insanların su ihtiyaçları günün koşullarında iptidai olarak çözülmeye çalışılmış" dedi.
SUSUZLUĞA TEK ÇARE GÖLET YAPIMI
Taşlıca köyü içme suyu temini konusunda 2005 yılından beri birçok alternatif üzerinde değerlendirme ve çalışmaların yapıldığını belirten Kartal, "Bugüne kadar Taşlıca köyüne hiçbir şekilde su kaynağı ve sondaj ile su temini imkanı sağlanamamış. Bu nedenle köyde gölet ile su temini konusu değerlendirmeye alındı. Üzerinde çalışılan alternatifler arasında Marmaris Barajı'ndan alınacak suyun tüm Bozburun Yarımadası için değerlendirilmesi ve en uç noktada Taşlıca köyüne kadar isalesi ile birlikte Hisarönü köyü Değirmenyanı mevkiinden alınacak suyun isalesi konusu da araştırıldı" şeklinde konuştu.
Göletin hatalı olarak yapıldığını belirten CHP Marmaris Meclis Üyesi Dursun Kaplan ise "Gölete su içmeye gelen hayvanların gübreleri yağmur suyu akıntısı ile göle karışacak ve bu suyu daha sonra insanlar içecek, burada hava var" diye belirtti.