Son bir aydır Türkiye gündemini meşgul eden Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO)’nun sosyal hayata etkisi üzerine doktora tezi yapan Muğla Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Özdemir, GDO’nun önümüzdeki yıllarda insan hayatına daha çok gireceğini söyledi.
GDO SAĞLIK ALANINA GİRECEK
‘GDO’ların insan hayatına ve AB’ye Etkisi’ üzerine doktora tezi hazırlayan Özdemir, tezini 2003 yılında tamamladı. 2007 yılında da TÜBİTAK projesi alan Özdemir’in raporu TÜBİTAK’a gönderildi ve önümüzdeki günlerde kitabın basılacağı açıklandı. Genetiği değiştirilmiş organizmalar konusunda sadece gıdanın ön planda tutulduğunu belirten Özdemir, “Önümüzdeki yıllarda GDO sağlık alanında da hayatımızın önemli bir parçası olacak. Genetik teknolojisi sağlık sektörüne çok fazla girecek. GDO ile hormon konusunda bir kavram karmaşası var. Hormon ayrı, GDO ayrı. Dünya’da GDO’su değiştirilmiş bitkilerin toplamının yüzde 60’ını Soya (zararlı bitkilere karşı) oluşturuyor. İkinci olarak zararlı böceklere karşı yüzde 14 oranla Mısır geliyor. Dünya’da GDO’lu ekim alanı 1996 yılında 1.7 milyon hektar iken. 2008 yılında bu rakam 125 milyon hektar alana ulaştı” dedi.
GDO, ABD’Lİ ÜÇ DÖRT ŞİRKETİN ELİNDE
GDO’nun artan dünya nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamak amacıyla ortaya çıktığın belirten Yrd. Doç. Dr. Özdemir, “Aslında bu üreticinin lehine olması gerekirken, tam tersine ABD’deki üç dört ulusal şirketin işine yaradı. Şu anda GDO konusunda bu şirketler patenti ellerinde bulunduruyor ve her yıl milyarlarca dolar para kazanıyor. GDO’nun insan ve çevreye olan zararlarını anlamak için geçen 10-15 yıllık süre yeterli değil. Avrupa Birliği bu süreci ‘Riskli’ grup olarak görüyor. Türkiye’nin ise GDO konusunda dışa bağımlılığı artıyor. Bu konuda endişe ediyorum. Türkiye GDO’lu üretim yapmaya mecbur değil. Buna ihtiyacımız da yok zaten. Çünkü bir tarım ülkesi ve kendi kendini yetecek ürün sahalarına sahip. Türkiye’ye ilk GDO’lu ürün 15 yıl önce yönetmelik eksikliği nedeniyle girdi. Zaten 15 yıldır GDO’lu ürün yiyoruz. Tarım Bakanımız da GDO’lu ürün girişene karşı olduğunu söyledi. Bu konuda yönetmelik hazırlandı ve bir yıl sonra ancak bu yönetmelik yürürlüğe girer” dedi.