24
Nisan
2025
Perşembe
MUĞLA

3.500 yıllık alışveriş tarifesi

Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Eskihisar Köyü’nde kurulu Stratonikeia antik kentindeki meclis binasında, büyük kaya bloklar üzerine yontulmuş meclis kararları arasında, sebze, meyve ve et fiyatları da yer alıyor.

Dünyanın en büyük ve tamamı mermerden yapılmış antik kenti olarak bilinen Stratonikeia, bu güne kadar yapılan kazı çalışmalarında elde edilen bulgulara rağmen gizemini korumaya devam ediyor. Kuruluş öyküsü nedeniyle “Aşkın ve gladyatörlerin kenti” olarak da ifade edilen Stratonikeia’da yüzyıllar önce nüfusun 100-150 bin kişiye ulaştığı ve depremler nedeniyle kentte büyük göç yaşandığı belirlendi.

M.S. 365 yılında meydana gelen 7.3 şiddetindeki depremden sonra, yörede 7 ve üzerinde birçok depremin yaşandığının belirlendiğini ifade eden Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt, şiddetli depremlere karşın meclis salonunun bazı bölümlerinin ayakta kaldığını belirterek, “Ayakta kalan bu bölümde, kentin kuruluş tarihi ile birlikte meclis kararları yer almakta. En dikkat çekici olanın da bu kararlar arasında fiyat listesi bulunması. Bu bölge çok şiddetli depremlere sahne olmuş. Depremlerin yanında, işgallerde talan edilmiş. Buna rağmen, birçok yapıt hala ayakta. 3500 yıl önce, o dönemin meclis binasındaki büyük kaya bloglar da hala ayakta duruyor. Dış yüzünün tamamı ve iç duvarların bir kısmı, Yunanca ve Latince kitabelerle süslü. Yazıtların bazılarının içeriği, savaşın önlenmesi için Helios, Zeus ve Serapis’e sunulan adaklarla ilgili. Bazısı da yılın aylarını simgeleyen ve ekim ayı ile başlayan on iki dizelik bir başka kitabe, akrostiş biçiminde düzenlenmiş” dedi.

Yazıtların içeriği hakkında bilgiler veren Söğüt, “Dizelerin ilk harflerinden Menippos adlı kişiye ait olduğu anlaşılan yazıt, kent sakinlerini bilgilendirme amaçlı. Yazıtlar arasında en önemlisi ise 3 bin 500 yıl önce meclisin sebze, meyve ve et fiyatları ile ilgili aldığı kararlar. O dönemdeki mal ve ürünlerin tamamının fiyatı, mermer bloglar üzerinde yer alıyor. Belirlenen fiyatın üzerinde satış yapılamıyor. Bu da, o dönemde enflasyonun sıfır olduğunu gösteriyor. Satışlar para veya hayvan vererek hayvanın fiyatı karşılığında sebze ve meyve alınarak yapılıyordu. Türkiye’de bu tür yazıt Aydın’ın Karacasu ilçesindeki Aphrodisias antik kentinde, İzmir Efes’te ve Kütahya Aizonai antik kentinde var. Fakat en kapsamlısı Satratonikeia’da” diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2009 Salı 11:36:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?