Muğla Üniversitesi’nin mezuniyet töreni önceki akşam saatlerinde Muğla Atatürk stadında yapıldı.
Üniversite öğrencileri ile veliler stadı doldururken, 4 bin 634 öğrencinin mezuniyet sevincine velileri ile birlikte Muğla Vali Vekili Ahmet Ali Barış, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Yurtseven, Belediye Başkanı Osman Gürün, Garnizon Komutanı Kurmay Alb. Salih Karataş, öğretim üyeleri ve davetliler ortak oldu.
4 bin 634 mezunun kep attığı törende öğrencilere seslenen Rektör Prof. Dr. Şener Oktik, “Törenler hepimizin yaşamında büyük anlam taşır. Törenlerin gelenekselleşmiş ve sembolik değerler yüklenmiş giysileri vardır. Mezuniyet törenleri ‘komik püsküllü şapkalarla’, ‘rengarenk cübbelerin’ giyildiği geniş katılımlı heyecan dolu eğlenceli bir olay olmanın dışında bizlere ne söylemektedir? Hep birlikte bir başarıya tanıklık etmekteyiz. Bu başarı, Devletin sağladığı olanaklar ve hayırseverlerin katkıları ile oluşan yükseköğretim altyapısında öğrencilerin çalışmaları, Üniversitenin akademik ve idari personelinin emeği, velilerimizin sınırsız özverileri ve toplumun sosyal desteği ile uzun soluklu bir çalışmanın sonucu, ülkemizin başarısıdır. Karşımızdaki aydınlık yüzlü gençler, o püsküllü şapkalarının altında, renkli cübbeleri ile yürekleri sevgi ve hoşgörü; dağarcıkları bilgi beceri ve bireysel yetkinliklerle dopdolu olarak bizlere, ‘Bugüne dek sizler bizleri korudunuz kolladınız, bizlerin yetişmesi için hiçbir fedakârlıktan sakınmadınız, bizler için çalıştınız, bizlere örnek oldunuz, bugün bizler Ülkemizin aydınlık geleceği için sizlerin çabalarınıza ortak olmak için aranıza katılıyoruz’ diyor” dedi.
ŞEHİTLER İÇİN SAYGI DURUŞU
Muğla Üniversitesi’nin 2006 İİBF mezunlarından Metehan Atmaca’nın bir yıl sonra Şırnak’ta askerlik görevini ifa ederken, teröristlerle çatışmada şehit olduğunu hatırlatan Rektör Oktik, öğrencileri ve velilerini tüm şehitler için saygı duruşuna çağırırken, “Muğla Üniversitesi’nin bütün çalışanları ve öğrencileri adına, Muğla adına, Ülkem adına ve insanlık adına terörü ve teröre destek veren içerdeki ve dışarıdaki bütün güçleri lanetliyorum” diye konuştu.
Rektör Oktik, “Son dönemde tırmanan terör, asker sivil çok sayıda vatandaşımızın canına ve malına kastederek Türkiye Cumhuriyetini, ‘birliğimizi ve dirliğimizi’ zafiyete uğratma çabası içindedir. Muğla Üniversitesi’nin bütün çalışanları ve öğrencileri adına, Muğla adına, Ülkem adına ve insanlık adına terörü ve teröre destek veren içerdeki ve dışarıdaki bütün güçleri lanetliyor, teröre karşı ulusal ve uluslararası mücadelenin ortak akıl ve tek yürekle güçlenmesi yönündeki beklentimizin altını bir kere daha çiziyorum” diye devam etti.
AÇIK ÖĞRETİMİ ELEŞTİRDİ
2008-2009 Eğitim-Öğretim yılı verileri ile 94 Devlet ve 38 Vakıf Üniversitemizde, 2 Milyon 900 bini aşan öğrenci bulunduğunu, ancak dünyadaki kuruluş amacı ve eğitim felsefesinin tamamen dışına çıkan ve örgün öğretime alternatif gibi sunulan Ülkemiz açık öğretiminde öğrenci sayısı 1milyon 200 bine yaklaşmakta olduğunu belirten Rektör Oktik, “2008-2009 Eğitim-Öğretim Yılına başlarken Ülkemiz örgün öğretiminde lisans ve lisansüstü programlarda kayıtlı 1 milyon 700 binin üzerinde öğrencimiz olup, bunun yalnızca 125 bin kadarı Vakıf Üniversitelerine kayıtlıdır. OECD ülkelerinde yüksek öğrenimden yararlanma oranı yüzde 32 civarında iken, bu oran bizim Ülkemizde henüz yüzde 12’dir” şeklinde konuştu.
Muğla Üniversitesi’nde bu yıla başlarken Yükseköğretim Kurulu’nun genel kontenjan artırma politikaları sonucu ön lisans, lisans ve lisanüstü yeni kayıtların bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 15 artmasıyla 6 bin 770 yeni kaydın yapıldığına ve öğrenci mevcudunun 23 bin 343’e ulaştığına dikkat çeken Rektör Oktik, “Karşımızdaki mezun olmaya hak kazanmış 4 bin 634 öğrencimizi görmekteyiz. 2007-2008 Eğitim-Öğretim Yılında Türk yükseköğretimimiz 445 bine yaklaşan mezun vermiştir. Üniversitemizin bu yılki mezunları dikkate alındığında Üniversitemizin payı yüzde 1’i aşmıştır. Ancak OECD ülkeleri ortalamasında üniversiteden mezun olanların yükseköğretim mezuniyet yaşındaki nüfusa oranı yüzde 36’nın üzerine çıkmışken, bizde henüz yüzde 12’ye ulaşamamıştır” diye devam etti.
28 BİN 348 MEZUN
Bu güne kadar yapılan 17 mezuniyet töreninde toplamda 28 bin 348 gencin “Muğla Üniversitesi Diploması” ile ülkemiz insan kaynaklarına kazandırıldığını belirten Rektör Oktik, “Üniversitelerimiz ulusumuzun en önemli sürücü gücüdür, Atatürk Devrimleri bizlere aktarılırken büyük önderimizin başlattığı ‘Üniversite Devrimi’ ne yeteri kadar ağırlık verilmemektedir. Ülkemizde bütçelerden yükseköğretime ayrılan pay, gelişmiş hatta gelişmekte olan ülkelerin ayırdığı payın çok gerisinde kalmıştır. Baş döndürücü bir biçimde artan üniversite sayısına karşın, 2008-2009 yılına ait güncellenmiş verilerle öğretim elemanı sayıları 13 bin 662 profesör, 7 bin 360 doçent, 18 bin 538 yardımcı doçent, 15 bin 752 öğretim görevlisi, 7 bin 320 okutman, 3 bin 33 uzman, 34 bin 792 araştırma görevlisi ve diğerleri 47 olmak üzere 100 bin 504 sayısına ancak ulaşmıştır. Türk yükseköğretiminde sayıları 40 bine varmayan doktoralı öğretim üyesinin büyük bir çoğunluğu İstanbul’da ve Ankara’da bulunan 10 Üniversite ile İzmir’de bulunan devlet ve vakıf üniversitelerinde görev yapmaktadır. Bu olumsuz tablonun hızlı bir biçimde olumluya dönüştürülerek, Üniversitelerimizin saygınlığının ulusal ve uluslararası ölçekte, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, teknoloji üretme ve topluma hizmet alanlarındaki başarıları ile artırılması zorunluluğu vardır. Bugün sevgiyle, umutla baktığımız tabloyu dolduran genç mezunlarımız bunun garantisidir”