24
Nisan
2025
Perşembe
MUĞLA

Ak-Tur 2. kez hacizle karşı karşıya

Bodrum ve Datça’da siteleri bulunan 2 bin 700 ortaklı Ak-Tur’a, müteahhit firmanın başka bir projeden kaynaklanan borcu nedeniyle yine haciz geldi

Müteahhit neden oldu
AK-TUR A.Ş., Bodrum Bitez’deki biri 16, diğeri 28 dönümlük iki arsasını, kat karşılığı villa yapmak üzere 2002’de Yapı Endüstri A.Ş.’ye sattı. Firma, arsalara 254 lüks villa yaptı. Kendi payına düşen 102’sini, aralarında çok sayıda ünlü ismin de bulunduğu kişilere sattı. Şirket, villaların arsasını, TOKİ’nin İstanbul Bahçeşehir’de yaptıracağı bin konutluk projenin ihalesinde teminat gösterdi.

İlki durdurulmuştu
AYRICA, Bodrum’daki arsa karşılığında iki ayrı bankadan kullanacağı kredi için Ak-Tur yönetiminden 21 milyon liralık teminat mektubu alıp, ipotek yaptırdı. Müteahhit, TOKİ’nin Bahçeşehir konutlarında yükümlülüğünü yerine getirmeyince, Bank Asya, Mayıs 2008’de Ak-Tur’un taşınmazlarına ihtiyati haciz koydurdu. O zamanki işlemi durduran site sakinleri, ikinci hacizle şoke oldular.

Ak-Tur’da ikinci dalga haciz şoku

Bank Asya, satılan evlerden elde edilen gelirin alacağını karşılamadığı gerekçesiyle Ak-Tur’un tüm menkul ve gayrimenkullerine haciz koydurdu. Bunlara, müteahhidin yapıp teslim ettiği yeni motel de dahil edildi

Muğla’nın Bodrum ve Datça ilçelerinde siteleri bulunan 2 bin 700 ortaklı Ak-Tur Turizm Endüstri A.Ş.’de ikinci dalga haciz şoku yaşanıyor. Ağustos 2008’de Bank Asya’nın, Ak-Tur A.Ş. yönetiminin Toplu Konut İdaresi (TOKİ) müteahhidine verdiği teminat mektuplarına karşılık şirketin taşınmazlarına haciz koydurması üzerine site sakinleri, ‘Evlerimiz elden gidecek’ diye ayaklanmış, yapılan genel kurulun ardından banka, haciz işlemini durdurmuştu. Ancak bu kararın üzerinden bir yıl geçmeden, Ak-Tur ikinci kez hacizle karşı karşıya. Ak-Tur’un Datça’da bin 275, Bodrum-Bitez’de 670 konutu bulunuyor.

Turgut Özal da almıştı
8’inci Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın, kurulduğu yıllarda ev aldığı Ak-Tur, Bitez’deki biri 16, diğeri 28 dönümlük iki arsasını, kat karşılığı villa yapmak üzere 2002’de Yapı Endüstri A.Ş.’ye sattı. Yapı Endüstri A.Ş., arsalardan birine 152, diğerine 102 lüks villa yaptı. Kendi payına düşen 102 villayı, aralarında çok sayıda ünlü ismin de bulunduğu kişilere sattı. İddiaya göre, iskan ruhsatı alamadığı ileri sürülen villaların bulunduğu arsayı, TOKİ’nin İstanbul Bahçeşehir’de yaptıracağı bin konutluk ihaleye girerken teminat gösterdi.

Henüz tamamlanmayan işler ve 255 bin lira dolayında alacak nedeniyle tapusunu alamadığı Bodrum’daki arsa karşılığında Bank Asya’dan kullanacağı kredi için Ak-Tur yönetiminden 16 milyon liralık teminat mektubu aldı. Ayrıca Akbank’tan 5 milyon TL krediye destek sağlandı. Böylece arsa, 21 milyon liraya ipoteklendi. Müteahhit, TOKİ’nin Bahçeşehir konutlarında yükümlülüğünü yerine getirmeyince, Bank Asya, Mayıs 2008’de 14 milyon liralık teminat nedeniyle Ak-Tur’un taşınmazlarına ihtiyati haciz koydurdu.

SPK da inceleme başlattı
Bank Asya, alacaklarına karşılık satışa çıkardığı parsel ve üzerindeki villaları 12 milyona kendisi aldı. Ancak itiraz üzerine gayrimenkuller üzerindeki hacizlerin bir bölümünü kaldırdı. Ancak Bank Asya, nisan ayı başında, satılan evlerden elde edilen para alacağını karşılamadığı gerekçesiyle yeni haciz dalgası başlattı. Ak-Tur’un sitelerdeki tüm menkul ve gayrimenkulleri üzerine haciz konuldu. Bunlara müteahhidin yapıp teslim ettiği yeni motel de dahil edildi. Faizlerle milyon liralara ulaşan borç yükü altına giren Ak-Tur’da olanlar, Sermaye Piyasa Kurulu’nun (SPK) da dikkatini çekti. Kurul avukatlarının incelediği, şirket yönetimine dava açtığı öğrenildi.


Site yönetimi ne diyor?
“Geçen yıl ilk kez haciz konmuştu. Tam da genel kurulumuz vardı. ‘Genel kurula kadar hacizi kaldırın’ dedik. Kaldırdılar. Bilahare de müteahhidin kendi üzerine aldığı evler satıldı. Herkes yeniden para vermek suretiyle evlerini geri aldı. Değerinden yüzde 60 ucuza satıldı. Borcun 10 milyon liralık kısmı ödendi. Ödenen kısmı düştükten sonra banka yeniden 5 milyon liralık haciz gönderdi. Şu anda Ak-Tur’un tüm gayrimenkulleri hacizli durumda. Banka, yıllık yüzde 35 faiz tahakkuk ettiriyor. Bekliyor, bir müddet sonra yeniden bir kısım haciz geliyor. İnsanların evleri başına yıkıldı. 50 odalı otele de haciz geldi. Böyle giderse her şey gitmiş olacak. Banka evleri alıyor, üçüncü kişiye sattırmıyor. 98 villa sahibi dolandırıcılık, yönetim de şirkete zarar verildi davası açtı.


Kimlerin evi var?
Milliyet yazarı Güneri Cıvaoğlu, Kenan Evren’in kızı Miray Göksu, Türkiye eski güzellerinden Arzum Onan ve eşi Mehmet Aslantuğ, modacı Uğurkan Erez, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Şinasi Altıner
 

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2009 Perşembe 10:44:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?