BODRUM'daki Antik Myndos Kapısı ve harabeleri, hurda otomobil parkı, tuvalet ve evsizlerin mekanı oldu.
Halikarnassos Kralı Mousolos'un M.Ö. 4'ncü Yüzyıl'da yaptırdığı, ünlü komutan Büyük İskender'in antik kenti almak için 3000 kişilik ordu ile girdiği 2500 yıllık Myndos Kapısı'nda harabelerin ortasında traktör yolu açıldı, antik taşların üzerine hurda otomobiller bırakıldı, sütunlar kırıldı. Lüks bir otelin harabelerin ortasına dev LPG tanklarının bulunduğu depo yaptığı ortaya çıktı. Altı yıl önce restorasyonu tamamlanan harabelerin bugünkü hali yürek sızlattı.
Yaklaşık altı yıl önce, başkanlığını Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu'nun yaptığı kazı ekibinin çalıştığı, Eskiçeşme Mahallesi Büyük İskender Caddesi'ndeki, 7 dönüm alana yayılan Myndos Kapısı ve harabeleri günışığına çıkarılarak restore edildi. Bu çalışmada yaklaşık 200 bin dolar harcandı. Bekçi ya da bir başka sorumlunun görevlendirilmediği tarihi alan, kısa sürede mezbeleliğe döndü. Antik taş ve sütunların üzerine atılan hurda ve hasarlı otomobiller günümüze kadar ulaşmış şehir duvarlarının en iyi korunmuş bölümlerine büyük zarar verdi. Antik kapı, surlar ve mezarlar tahrip edildi.
Sur kuleleri tuvalet olarak kullanılmaya başlandı. Sur ve kulelere boyalarla yazı yazıldı. Antik harabelerin ortasından geçen, inşaatçıların açtığı traktör yolunu kullanan kamyonlar ve ağır araçlar nedeniyle birçok sütun kırılarak parçalandı. Harabelerin içine, lüks bir otelin LPG tankları da yerleştirildi. Otelin ve harabeleri işgal eden otopark işletmesinin, Bodrum Müze Müdürlüğü'ne tek kuruş ödeme yapmadan geniş araziyi yıllardır bedava kullandığı ortaya çıktı.
Antik Myndos Kapısı'nı belirleyen 18 metrelik iki dev kule, şehri düşmandan koruyan üçyüz metre uzunluğunda, 8 metre genişliğinde, 4 metre derinliğindeki hendek, ikiz mezar, toplu mezarlar, Roma Dönemi'ne ait mezarlar, surlar ve kazı uygulama alanları ile 1500 yıllık mozaiklerin bulunduğu alanın sahipsiz kalması isyan ettirdi. Seyahat acenteleri, evsizlerin, alkoliklerin barınma alanı olan harabeleri gezi programından çıkardı.
Yaklaşık 100 aracın bulunduğu, antik harabelerin ortasındaki otoparkın yetkilisi olduğunu söyleyen kişi DHA muhabirlerine, emniyet müdürlüğüne hizmet verdiklerini belirterek, “Burası emniyetin, hurda ve hasarlı araçları için park yeri olarak kullanılıyor. Ayrıca trafikten men edilen araçlar da buraya çekiliyor. Ancak burayı kullanmak için Müze Müdürlüğü'nden izin almadık. Çekimleri yapın ve hemen terk edin” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tasarruf genelgesi doğrultusunda Myndos Kapısı ve harabelerinde bekçi ya da memur görevlendiremediklerini belirten Bodrum Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız, “Daha önceki yıllarda restorasyonu yapan özel şirket bekçi bulunduruyordu, ancak bekçinin görevine son verilince dünyanın en güzel eserlerinin yer aldığı harabeler kaderine terk edildi. Birkaç kez bakanlığa rapor gönderdim. Otopark olarak kullanılan yerdeki araçların boşaltılması için kaymakamlık ve emniyetle ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Antik harabeler ortasında hurda araç parkı olmaz. Araç parkını ve otelin LPG tank depolarını oradan kaldıracağız. Fırsatçılara izin vermek istemiyoruz. Turistlere rezil olmak da istemiyoruz” dedi.
Hürriyet
Yayın Tarihi :
13 Ocak 2007 Cumartesi 11:44:32