24
Nisan
2025
Perşembe
MUĞLA

Bal gibi eylem!

MUĞLA’DA BAL GİBİ EYLEM

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından Muğla’da ‘Bal Eylemi’ gerçekleştirildi.

Orgeneral Mustafa Muğlalı iş hanı içinde yapılan eyleme yaklaşık 200 bal üreticisi katılırken, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin birer konuşma yaptı. Güvenlik güçlerinin önlem aldığı ballı eylemde dağıtılan ballar adeta kapışıldı. Yapılan konuşmalar sonunda dağıtılan binlerce kavanoz bal kısa sürede tüketildi. Arıcılar seslerini ballı eylemle yetkilere duyurmaya çalıştılar.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, son bir ay içinde Türkiye’de GDO’lu bal veya sahte bal adı altında, sorumsuz kişiler tarafından yapılan açıklamalar sonrası balın fiyatının dibe vurduğunu belirterek, “Biz Türkiye’de 40 bin üyesi bulunan, 4,5 milyon arısı olan ve yılda 79 bin ton bal üreten, ekonomiye direkt ve tozlaşma nedeni ile 7 milyar TL katkısı olan önemli bir sektörüz. Bizim eylemimiz, dikkat çekme uğruna, çevreyi kırıp dağıtmak, balları sokaklara dökmek, arı kovanlarımızı yakmak şeklinde anlaşılmasın. Bu bizim yönetimimiz değil. Mehmet Akif’in dediği gibi ‘Yumuşak başlı isem, kim demiş uysal koyunum, kopar, fakat çekmeye gelmez boynum’ Herkes şunu iyi bilsin ki, arının ağzında bal, arkasında iğnesi vardır” dedi.

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin ise, insan sağlığında ve beslenmesinden çok önemli bir yeri olan balın 1 kilosu ile bir paket sigara bile alınmadığını belirterek, “Geçen sene toptan 170-220 TL’ye alıcı bulan balımız, bu sene 100-120 TL’ye satılmaktadır. 2009 yılında 1 kilo balın üreticiyle maliyeti 6 TL iken, satışı 3 TL’dir. Bu gidiş Türk arıcısının sonu olacak ve dışa bağımlılık artacak. Bu enkazın altında, bala o fiyatı veren firmalar da kalacaktır. Bal fiyatları arz ve talebe göre değil, tekel baskısı ile şekillenmektedir. Maalesef geçmiş yıllarda bazı yayın kuruluşlarınca ‘Mazotlu Bal’, bu gün de GDO’lu bal çocuklarımızı zehirlediğini söyleyerek sektörün yangınına adeta benzin dökmektedirler. Oysa, bal, doğal flora alanlarından arılar tarafından üretilir. Eğer, piyasada iddia edildiği gibi sahte bal veya GDO’lu bal varsa, bunun sorumlusu arı ve arıcılar değildir. Hiç kimse bu konuda faturayı arıcılara kesmesin” dedi.

HÜKÜMET DESTEK VERDİ

MAYBİR Başkanı Şahin, arıcılık sektörüne, tarihinde ilk defa mevcut hükümet tarafından destek verildiğini de belirterek, “İlk defa arıcılar bu dönemde geniş bir nefes aldı. Ancak bu sene tarım ve hayvancılık sektöründe arıcılığa ayrılan pay çok düşük tutulmuştur. Devletimizin ilgili birimlerinin merdiven altı denen tatlımsı ve balı çağrıştıran veya balımsı diye satılan şuruplarla mevzuat bazında ve fiilen yeterli mücadeleyi yapamadığı kanaatindeyiz” dedi.

HER İLE BAL EVİ PROJESİ

Şahin, Türkiye Arıcılar Birliği tarafından gerçekleştirilecek olan ‘Her ile bir Bal Evi’ projesini yaşama geçireceklerini belirtirken, “Üreticiden tüketiciye giden tüm kanalları açık tutacağız. Bu kanal bizim atar ve toplardamarlarımız kadar önemli. Çevremizde tüketicinin arıcıya ve ürünlerine güvenini sağlayacak her türlü etkinliğe destek vereceğiz. Üreticiden tüketiciye giden kanalın sistemli bir şekilde işlemesi için TAB’ın ‘Her İlde Bir Bal evi’ açma projesine destek olacağız. Bu evleri de kalbimiz gibi koruyacağız’ dedi.

MUĞLA’DA BAL GİBİ EYLEM
MUĞLA’DA BAL GİBİ EYLEM
MUĞLA’DA BAL GİBİ EYLEM
MUĞLA’DA BAL GİBİ EYLEM
İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2009 Perşembe 17:07:01
Güncelleme :12 Kasım 2009 Perşembe 22:52:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?