24
Nisan
2025
Perşembe
MUĞLA

Balık nesli tehlike altında

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Ahmet Nuri Tarkan, müzenin 2009 Mart ayına yetiştirilmesini planladıklarını belirterek, asıl amaçlarının balık türlerini gelecek nesillere taşıyabilmek olduğunu söyledi.

Dekan Ahmet Nuri Tarkan, Gökova Körfezi’nin zengin ve hassas biyoçeşitliliğe ev sahipliği yaptığını belirterek, “Gökova Körfezi, Kızıldeniz’den göç eden türlerin etkisinde olduğundan, dikkatle takip edilmeli ve korunmalıdır. Körfez, sahip olduğu turizm potansiyeli nedeniyle korunması gereken bozulmamış bir körfezdir. Öncelikli hedefimiz Gökova Körfezi’nden örneklediğimiz bir deniz canlıları müzesi oluşturmaktır. Bu nadide bölgenin sahip olduğu biyoçeşitliliği saptamak, korumak ve gelecek nesillere kalmasını sağlamak istiyoruz” dedi.

Gökova Körfezi’nde yaşayan 253 türün 126’sının müze için kataloglanmasının tamamlandığını açıklayan Dekan Ahmet Nuri Tarkan, “Ancak Gökova’da trol avcılığı gibi etkili bir örnekleme metodunun olmaması nedeniyle bazı türlerin örneklemesinde problemler yaşıyoruz. 2009 yılının Mart ayında Muğla’nın Akyaka beldesinde bu müzeyi açmayı hedefliyoruz. Eğer maddi imkanlar sağlanırsa, bir de su altı müzesi kurmak istiyoruz. Ağırlıklı olarak Gökova Körfezi’nde dağılım gösteren tüm türlerin sergilendiği ve tüm türleri temsil eden bir müzenin tamamlanması en büyük hedefimizdir” şeklinde konuştu.

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Ahmet Nuri Tarkan, insanların balık türlerini yok ettiğini belirterek, “Yapılan araştırmalara göre insanoğlu, son 50 yılda balık türlerinin yüzde 90’ını yok etti. Bu nedenle bugün öyle balık türleri var ki sadece kavanozların içinde görebiliyoruz. Bilinçsiz avlanma nedeniyle balık neslini tüketiyor, yok ediyoruz. Bu müzenin kurulması ile hem var olan türlerin bir envanteri çıkarılacak hem de türlerin herkes tarafından görülmesi ve bilinmesi sağlanacaktır. Dile getirilmesi bile çok acı verici ama bu müze, olası bir tür yok olduğunda, o türün bir zamanlar bu körfezde yaşamış olduğuna önemli bir kanıttır” diye konuştu.

23 BALIK TÜRÜ TEHLİKEDE

Gökova Körfezi’nde yaşayan bazı türlerin uluslar arası koruma kapsamında olduğunu kaydeden Tarkan, şunları söyledi: “Gökova Körfezi’nde dağılım gösteren 23 balık türü kırmızı listede yer almaktadır. Ayrıca yine kırmızı listede yer alan Caretta Caretta, Chelonia Mydas ve Monachus Monachus türlerinin de Gökova Körfezi’nde olduğu bilinmektedir. Gökova Körfezi Lessepsiyan balıklar açısından çok zengin bir bölgedir. Körfezde yaptığımız çalışmalarla 23 türün var olduğu ortaya çıktı. Tüm Akdeniz’de 65, denizlerimizde yaklaşık 33 Lessepsiyan olduğunu düşünürsek, körfeze giriş yapan Lessepsiyan balık türün varlığı, bu türlerin takibinin yapılmasının ve Gökova Körfezi’nde var olan ekosisteme yapacağı etkilerin araştırılmasının gerekliliğini de ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle yetkililerin biran önce tedbir alması gerekmektedir. Eğer önlem alınmazsa, gelecek nesiller denizlerde canlı göremeyecek”

Küresel ısınmasın balık türleri üzerinde olumsuz etkiler yarattığını dile getiren Dekan Tarkan, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Sıcaklıklardaki her türlü değişiklik, denizlerde yaşayan türlerin metabolizmalarını, büyüme oranlarını, üremelerini ve hastalıklar ile toksinlere karşı hassasiyetlerini belirgin şekilde etkiliyor. İklim ve sıcaklık değişimleri daha asitli hale gelen deniz suyunun tuzluluk oranını değiştirebileceğini için türler üzerinde olumsuz etkiler yaratıyoruz”

İHA
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2008 Pazar 21:58:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?