Güvercinlik'e 12 yılda 150 bin zengin turist getiren, İngiliz seyahat acentesi, 5 yıldızlı tatil köyü ile sözleşmesini, balık ölümleri ve çiftlikler gerekçesiyle feshetti
Muğla'nın Güllük Körfezi'n'de bir haftadır devam eden balık çiftliklerindeki çipura ölümleri turizmi de vurdu. Bodrum'un Güvercinlik Köyü'ne 12 yılda 150 bin zengin turist getiren ünlü İngiliz Sunsail Seyahat Acentesi, 5 yıldızlı Marverde Tatil Köyü ile sözleşmesini, balık ölümleri ve çiftlikler nedeniyle iptal etti.
Tatil köyünün işleticisi Ekip Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Alparslan, körfezin adım adım felakete sürüklendiğini belirerek, "Çalıştığımız acente, balıkların öldüğü yerde vatandaşlarını denize sokamayacağı için sözleşmesini feshetti" dedi.
2000'de başladı
Su sporları ve yat turizminin gözdesi Güllük Körfezi'ndeki 'felaket' aslında 2000'de başladı. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı 28 Eylül 2000'de körfezdeki ada ve kolları 'Su Ürünleri Potansiyel Üretim ve Geliştirme Alanı' ilan etti. Bölge zaman içerisinde balık çiftlikleriyle doldu. Balık çiftliklerinin yarattığı kirlilik yöre halkının yanı sıra, turizm yatırımcılarını, yatçıları, bölgeden ev alıp yerleşen yabancıları, yazlıkçıları, seyahat acentelerini isyan ettirdi.
1980'li yılların başında bölgede yapılan 30'a yakın 5 yıldızlı tatil köyü ve otel, 130'un üzerinde pansiyon, apart otelle yaklaşık 30 bin yazlıkta tatil yapan turistler kirliliğe neden olan çiftliklere tepki gösterdi. Koylara tur düzenleyen yatların sayısı 10 yılda 80'den 15'e düştü. Torba Koyu ile Kıyıkışlacık arasında balık çiftlikleri kurulmasıyla yaşanan olumsuz gelişmeler, geçen hafta çiftliklerdeki yüz binlerce çipuranın ölümüyle 'zirve' yaptı.
'Size güvenimiz kalmadı'
Güvercinlik Köyü'ndeki Kuyucak Koyu'nda 15 yıl önce faaliyete geçen 5 yıldızlı, bin 200 yataklı Merverde Tatil Köyü'nün işletmecisi, Ekip Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Alparslan şöyle isyan etti:
"Sunsail Seyahat Acentesi üç gün önce sözleşmeyi feshederken 'Beş yıldır balık çiftlikleri kalkacak diye bizi oyalıyorsunuz. Size de hükümetinize de güvenimiz kalmadı.
Kalkacağı yerde sayıları da, kapasiteleri de artıyor. Balıkların öldüğü denizde biz insanımızı nasıl yüzdüreceğiz?' dedi. Oysa bir İngiliz turist haftada 1100 pound bırakıyor, hem ülkeye, hem de yöreye büyük yarar sağlıyordu. Sadece çipuralar değil turizm de ölmeye başladı."
Restoranlar boş
Kıyıkışlacık sahilinde 35 yıldır restoran işleten İbrahim Yılmaz, çipura ölümlerinin kendilerini de etkilediğini belirterek, "Hafta sonları balık restoranları dolup taşardı. Şimdi balığın yüzüne bakan yok. Üretici de, satıcı da, restorancı da şaşkın. Körfezin bitmesi, bölgedeki 40 bin kişinin açlığa mahkûm edilmesi demek" dedi. Güllük Körfezi'nde inceleme yapıp çarpık yapılaşma, yük gemileri, balık çiftlikleri gibi olumsuzlukları fotoğraf makinesiyle görüntüleyen Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, körfezin kirlilikten kurtarılması için acil mastır plan hazırlanması gerektiğini söyledi.