Ege Bölgesi'nin en büyük hayvan pazarlarından Muğla'nın Bayır beldesinde, küçük ve büyükbaş hayvan besicileri ithal ete karşı eylem yaptı.
Her hafta cumartesi günleri kurulan Bayır Hayvan Pazarı'na gelen Aydın, Muğla ve Denizlili besiciler, ithal etin çözüm olmadığını, süt fiyatlarının yükseltilmesini, yem fiyatlarının da düşürülmesini istedi. Bayır Hayvan Pazarı'nın 7 bin küçük ve büyükbaş hayvan kapasitesinde olduğu açıklanırken, Kurban Bayramları'nda 52 bin büyükbaş ve 5 bin küçükbaş havyanın geldiği pazara 2 aydır 500 küçükbaş hayvan ile 70-80 büyükbaş havyanın geldiği açıklandı.
Yıllardır kasaplık yapan Talat Uğurlu, "18 bin TL'ye aldığım dana etini 23 TL'ye satıyorum. Medyada etin kilosunun 35-40 TL'ye yükseldiğinin ortaya çıkmasından sonra Sayın Başbakan ve Tarım Bakanı bu kişileri denetlemedi. Başbakan ve Tarım Bakanı hayatlarında hiç dana beslemişler mi? Yem fiyatları almış başını gidiyor. 37 TL yemin çuvalı. Türkiye'de canlı hayvan yok değil. Yeteri kadar var. Tüm Türkiye'nin et ihtiyacını biz 24 TL'den karşılamaya hazırız. Ama Doğu-Batı ayrımcılığı yapılıyor. Doğu'da sıfır
faizli kredi verilirken, Batı'da yüzde 10 faizle kredi veriliyor. Önce bu ayrımcılığın ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Yağlı kesimin 15 TL olmasını istiyoruz. 300 kiloluk bir hayvan yüzde 18 fire verir. Biz yağsız kesim değil, yağlı kesim istiyoruz" dedi.
Aydın'ın Çine ilçesi Akçaova beldesinden gelen besici Akif Çine, "Bayır Havyan Pazarı, bu bölgenin tek havyan pazarı. Aydın, Denizli, hatta Konya'ya kadar et ihtiyacını bu pazar karşılıyor. Türkiye'nin hayvan ithalatına ihtiyacı yok. Türkiye'de hayvan var. Sayın Başbakan çıkmış televizyona, 'Vatandaşa 30 TL'ye et yedirmem' diyor. Bunun çaresi var. Çağırırsın federasyon yetkililerini, yem üreticilerini, süt üreticilerini ve sivil toplum kuruluşlarını, çaresini bulursun. İthal et çare değil. 15 TL'ye yağlı
kesim yaptırsın, bak et fiyatları düşüyor mu düşmüyor mu? Biz başka bir şey istemiyoruz ki" dedi.
İthal et yapılması ile işsizliğin de artacağını belirten besiciler, "Bu işten geçimini sağlayan 4 milyon insan var. Ne yapacak bu insanlar, hırsızlık mı yapacak? Hem işsizliği çözmek için çalışacaksın, diğer taraftan işsizliğin artmasına neden olacaksın" ifadelerini kullandı.
Bayır Belediye Başkanı Cumhur Çoban, et fiyatlarının düşmesi için çözümün gayet basit olduğunu belirtirken, "Et fiyatlarının yükseleceği 2 yıl önce belliydi. Çözümü, süt fiyatlarında biraz yükselme olacak, yem fiyatlarında da indirim yapılacak. İthal et geçici çözüm. Türkiye, tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yeten ülkelerden birisiydi. Şimdi et ithal girişimleri var. Üretmedikten sonra, ne yaparsak yapalım, çözüm değil" dedi.