Yatağan Termik Santrali'nde elektrik üretimiyle oluşan atık buharın, Yatağan ve Muğla'da ısı enerjisi olarak kullanılması için başlatılan proje çalışmaları sürüyor.
Yatağan Termik Santrali'nde gerçekleştirilen Bölgesel Isıtma Toplantısı'na Yeniköy-Yatağan Elektrik Üretim A.Ş. (YEAŞ) Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu, Enerji Üretim A.Ş. (EÜAŞ), TÜBİTAK, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİE) yetkilileri katıldı. Projenin tesis maliyetinin açıklanmadığı toplantıda, termik santrallerde oluşan atık buharı ısı enerjisine dönüştürme çalışmalarında Yatağan'a öncelik verildiği, Yatağan Termik Santrali'nde gerçekleştirilecek bu projenin ülkedeki termik santraller için model olacağı belirtildi. Muğla ve Yatağan'da toplam 16 bin 500 konutun faydalanacağı proje ile kömür kullanımına göre bire altı oranında daha ucuz ısınma sağlanması hedefleniyor. Böylelikle hava kirliliğiyle sürekli gündemde olan Yatağan'ın kömür kullanımı nedeniyle oluşan hava kirliğinin de ortadan kaldırılması bekleniyor.
Projenin yaklaşık 2,5 yılda tamamlanacağını belirten Yeniköy Elektrik Üretim A.Ş. (YEAŞ) Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu, "2007 yılında Yatağan Termik Santrali'nin baca gazı arıtma tesisleri devreye girdi ve santralden kaynaklanan kirlilik ortadan kalktı. Şimdi çevreye katkı anlamında proje ürettik. Enerji verimliliğini artırmak üzere termik santral atık ısılarını üretime dönüştürme yöntemlerinin araştırılması, geliştirilmesi ve binalarda ısıtma uygulaması (TSAD) adlı proje kapsamında termik santraller
içinde öncelik Yatağan Termik Santrali'ne verildi. Bu çerçevede santralin tüm teknik analizleri yapılmış olup, bölgenin ısıtma ve soğutma taleplerini karşılayacak şekilde ekonomik olarak, elektrik, ısı ve soğutma üretimi gerçekleştirebileceği sonucuna varılmıştır. Santralin bu şekilde planlanması ile öncelikli olarak ülke ve bölge insanına önemli bir ekonomik katkı sağlanacak. Konutlardaki ısıtmadan kaynaklanan hava kirliliğini ortadan kaldırarak uluslararası standartların yakalanabileceği görülmüştür.
Bu projenin hayata geçirilmesiyle Muğla merkez yerleşim bölgesi ve Yatağan ilçe merkezindeki konutlar, iş yerleri ile tarımsal alanların ısıtma ve soğutma ihtiyacı santralden karşılanacak."
Bugünkü toplantıya Polonya'da uygulanan sistem konusunda ALSTOM firmasından şirket yetkilileri geldiğini anlatan Şerifoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Firma bize Polonya'daki uygulamalar hakkında bilgi verdi. Önümüzdeki aylarda biz de Polonya'daki uygulamaları yerinde göreceğiz. Öncelik olarak ısıtma ve soğutma projesinden Yatağan yararlanacak. Yatağan'dan sonra da Muğla merkezi ısıtma ve soğutma sistemine ağırlık verilecek. Doğalgaza ve normal ısınma kömürüne göre, buharlı sistem hem çok daha ucuz hem de çevreye daha duyarlı. Bu konuda belediye başkanlarımız ve valimiz ile görüşerek proje hakkında son gelinen noktayı aktaracağız. Yerel yönetimler projemize sıcak bakıyor."