6 bin nüfuslu Muğla’nın Ula ilçesinde, ev ve işyerlerindeki su musluklarından memba suyu akyama başladı. Daha önce kuyu suyu içen Ulalılar, çeşmelerden akan memba suyu ile hem çamaşır yıkıyor, hem de bulaşık. Bahçe sulamasında da memba suyu kullanan Ula halkı, getirilen hizmetten memnun.
ULALILAR 400 YIL AYNI SUYU KULLANMIŞ
Ula’nın Demokrat Partili Belediye Başkanı Nadi Şenkal, 9 aydır sürdürdüğü yeni su kaynakları araştırmasında Karadere mevkiinde çam ormanları ile kaplı dağlık merkezde bulduğu su gözlerinin sayısını arttırmak için çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Şenkal, “1600 yıllarda Ula ilçesi kurulduğunda ilk suyu Karadere’den gelmiş. 1980’li yıllara gelinceye kadar bu kaynaktan faydalandık. Nüfusun artması, kullanımın çoğalması nedeniyle şehir şebeke suyu, kuyu suları ile takviye edildi. Geçmişte, Ula halkı içme Karadere’den gelen suyu içme suyu olarak kullandıktan sonra tütün tarlalarını bile Temmuz ve Ağustos aylarında buradan sularmış” dedi.
SU KULLANIM TAHSİSİ YAPILDI
“Yaklaşık 9 ay önce Karedere mevkiinde yeni su kaynakları bulmak için araştırma yaptık. fizibilitesini yaptırdık. Planlamalarını yaptırmak için harekete geçtiğimizde 1600’lü yıllardan bu yana kullanılmasına rağmen, bir su tahsisisin olmadığın gördük. Devlet Su İşleri ve diğer kurumları ile işbirliği yaparak Maliye Bakanlığından tahsisini yaptık. 4 ay önce de suyun şehir içme suyu şebekesine bağlanması için çalışma başlattık. Ula’ya kış sezonu boyunca besleyen içme ve kullanma suyu üç kaynak gözden sağlanıyor. Mevcut üç su kaynağı gözün haricinde yeni kaynaklar da bulduk. Fakat yeni kaynaklar fazla geldiği için çaya akıyor”
DEPOYA GÜNLÜK 700 TON SU AKIYOR
Karadere mevkiindeki kaynaklardan mevcut depoya elektrik kullanmadan doğal olarak su akışının sağlandığını belirten Ula Belediye Başkanı Nadi Şenkal, “Karadere mevkiindeki kayaların altında çok sayıda yeni kaynak var. Ekim ve Kasım aylarında yeni kaynaklar arayacağız. Yeni kaynaklar ile birlikte yaz ve kış sezonunda Ula ilçesinin ihtiyacını karşılayacak içme ve kullanma suyunu buradan karşılayacağız. Ulalı vatandaşlarımız şu anda memba suyu içiyor. Ula’nın kış mevsiminde günlük su ihtiyacı 40-50 ton civarında. Depomuza sadece elimizdeki kaynaklardan 700 ton su akıyor. Şebekemizin eski olması nedeniyle kayıplarımız da var. Şebekemizi yeniledikten sonra kayıpları en aza indireceğiz. Mevcut kaynaklardan 6 lt/sn su akıyor. Ula’nın yaz sezonundaki ihtiyacı 12 lt/sn. Yeni kaynakları şebekeye bağladığımızda bu su Ula’nın uzun yıllar su ihtiyacını rahatlıkla karşılayacak” dedi.
KİMYASAL ANALİZİ YAPILDI
Karadere mevkiinde bulunan kaynak suyun sağlıklı olup olmadığının kimyasal analizini yaptırdıklarını belirten Ula Belediye Başkanı Şenkal, “Bulduğumuz kaynak suyun içilebilir durumunu öğrenmek için kimyasal analiz başvurusu yaptık. İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Laboratuarına değişik gözlerden aldığımız su örnekleri gönderdik. İçme ve kullanma sularının kimyasal analiz raporu kimyager ve çevre mühendisleri tarafından kontrol edildi. 17 Şubat tarihinde sonuçlar elimize ulaştı. Yapılan analizde, bulanıklığı, tadı, kokusu, iletkenliği, amonyumu, nitratı, demiri, klorürü ve suyun sertlik dereceleri insan sağlığı açısından ve tüketimine uygun bulundu.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
yorumum kısa ve öz 6 yıldır ulada yaşıyorum.kendimizi şanslı hissediyorumm suyumuz harika başkanımız gözle görülür yenilikler yapıyor sagol var ol başkannnn...