Güçlü rüzgarlarıyla bilinen Muğla’nın şirin ilçesinde yüksek gerilim hatları sıkıntı yaratıyor. Sert rüzgar nedeniyle zaman zaman kopan tellerin ölümlere yol açabileceği uyarısı yapılıyor.
Muğla’nın turistik ilçesi Datça’da yüksek gerilim korkusu yaşanıyor. Elektrik mühendisi Serdar Özdamar, havai enerji hatlarının, şiddetli rüzgar nedeniyle can ve mal güvenliği açısından tehlikeli olduğu uyarısında bulunuyor.
Özdamar, Datça’da yılın neredeyse tamamında güçlü rüzgarların estiğine dikkat çekiyor, şehir içinde ve çevredeki yerleşim alanlarında sadece aydınlatma direklerinin bulunabileceğini belirtiyor. Gerilim hatlarının, halkın korkulu rüyası haline geldiğini, bir an önce yeraltına alınması gerektiğini dile getiren Serdar Özdamar, şöyle konuşuyor:
Arızalara da neden oluyor
“31 bin 500 volt elektrik akımı geçen yüksek gerilim hatları şu anki haliyle Datça’da can ve mal güvenliğini tehdit ediyor. Çünkü sert rüzgarlar sık sık tellerin kopmasına neden oluyor. İnsanların yaşadığı yerlerde bu kadar yüksek gerilimin bulunması son derece tehlikeli ve sakıncalı. Bir de çevre boyutu var. Bakıldığında görsel kirliliği yol açan yüksek gerilim hatları, çağdaş ve modern şehircilik anlayışıyla tezat oluşturmakta. Ayrıca arızalara da yol açıyorlar. Yer üstü hatları kaliteli elektriğin en büyük engellerinden biri. Özellikle de Datça gibi deniz kenarlarındaki yerleşim alanlarında, elektrik direklerindeki izolatörler üzerlerinde tuzlanma oluyor. Nemin arttığı dönemlerde elektrik kesilmeleri yaşanıyor. Rüzgar yüzünden teller koptuğu için de kesintiler meydana geliyor.”
Yeraltına alınması gerekiyor
Serdar Özdamar, özellikle araç trafiğinin en yoğun yaşandığı Datça girişindeki Reşadiye Kavşağı’yla Marmaris yolundaki yüksek gerilim hatlarının görenleri ürküttüğünü ifade ediyor, şunları söylüyor: “En büyük tehlike ve korku Burgaz Mevkii’nde yaşanıyor. Yürüyüş yolundaki yüksek gerilim hatları, korkunç bir manzara oluşturuyor, utanç abidesinden farksızlar... İlçede en son 1993, 1994 yılarında çalışma yapıldı, İskele Mahallesi’ndeki hatlar yeraltına alındı. Özbel’den yat limanına kadar olan bölümde sorun kalmadı. Ancak şehir zamanla hızla büyüdü. Diğer yerlerde de vakit kaybedilmeden aynı çalışma gerçekleştirilmeli.”