16
Eylül
2024
Pazertesi
MUĞLA

Dekerosyon fuarına 'lejyoner' hastalığı damgasını vurdu

Muğla’da Maydit Yapı Dekorasyon Fuarı etkinlikleri çerçevesinde, İngiliz Dr. John Hayes, lejyoner hastalığı ile ilgili bir konferans verdi. 25 yıldır lejyoner hastalığı üzerinde çalışan, Lejyoner Hastalığı Denetleme ve Kontrol Merkezi (EWGLI) üyesi olan Dr. Hayes, elektronik buhar, gümüş iyonizasyon sistemini geliştirdi.

Lejyoner hastalığından korunmanın en güvenli yolunun iyonizasyon sistemi olduğunu dile getiren Dr. John’un geliştirdiği sistem, İngiliz Sağlık Bakanlığı tarafından da onaylandı. Maydit Fuarı’nda İyontek firmasının standında, geliştirdiği sistemi tanıtan Dr. John, standı gezen herkese hastalıkla ilgili geniş bilgiler aktarıyor.

Lejyoner hastalığının dünyada azımsanmayacak kadar tehlikeli bir vaka olduğunu ve yakalanan insanların kısa sürede öldüğünü dile getiren Dr. John Hayes, "Bu hastalık genellikle duş başlıklarında, klima sistemlerinde, bahçe sulama sistemlerimde oluşan bakterilerden bulaşıyor. Su tanecikleri olarak insan vücuduna giren bu hastalık son derece tehlikeli. Lejyoner hastalığı, bakterinin neden olduğu bir tür akciğer iltihaplanmasıdır. Hastalık ilk kez Fransa’da ve Fransız lejyonerlerde görülmüştür. Bu nedenle lejyoner adını almıştır. Dünyada her yıl 50 bin kişi bu hastalığa yakalanıyor. Türkiye’de de lejyoner hastalığından yaklaşık 100 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Bu rakam belki daha da fazla ancak hastalığa yakalanan birçok kişi zatüre zannettiği için kesin rakamlar ortaya çıkmıyor. Su tanecikleri ile akciğerlerimize giren bu bakteri 2 ile 10 gün arasında kuluçka dönemini oluşturuyor. Daha sonra hastada yüksek ateş, titreme, kas ağrıları gibi rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Özel bir antibiyotik ile tedavi edilmez ise hasta en geç bir hafta içerisinde ölüyor. Bu bakteriler su içerisinde çok çabuk üreyebiliyor. Korunmak içi 3 ayrı yöntem var; tesisatlardaki suyu en az 60 derecenin üzerinde ısıtmak, aşırı derecede klor kullanmak ve bizim geliştirdiğimiz iyonizasyon sistemi. En güvenlisi ve en etkin sonuç, iyonizasyon sistemidir" şeklinde konuştu.

Dr. Hayes, konuşmasının son bölümünde, özellikle turistlik bölgelerde lejyoner hastalığına karşı tedbir alınması gerektiğini ve aksi takdirde hastalığın dünya üzerine kabus gibi çökebileceğini belirterek, "Hastalık daha çok yaşlı ve bağışıklık sistemi zayıf olan insanlarda görülüyor. Bu tip hastalar erken teşhis yapılırsa kurtulabilir ancak akciğere giren bakteri kuluçka dönemini tamamladıktan sonra fark edilirse tedavisi daha da zorlaşıyor. Yine hastalık sigara içenlerde, kronik akciğer hastalarında, ameliyatlı insanlarda ve organ nakli olmuş insanlarda daha sık görülüyor" dedi.

muğla
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2004 Cumartesi 14:48:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?