Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak başkanlığında ilk kez yapılan Yat Turizmi (2009 Deniz Turizmi Geliştirme) Koordinasyon Kurulu Toplantısına İlçe Kaymakamları ile birlikte Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürlüğü, Gümrük Muhafaza İzmir Bölge Müdürlüğü, Hudut ve Sahiller 3 Nolu Bölge Baştabipliği, Sahil Güvenlik Gurup Komutanlığı, ÖÇK Köyceğiz Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Deniz Turizmi Birliği, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi ve bölgedeki marinaların temsilcileri katıldı.
Toplantının açış konuşmasını yapan Vali Altıparmak, “Muğla mevcut kapasite ve potansiyeli ile deniz ticaretinin ve yat turizminin önemli bir noktası. Ancak bu potansiyelden yeterince yararlanamıyoruz. Turizmin her alanında olduğu gibi bu alanda da 2K, 1G formülünü öne çıkarmak zorundayız. 1124 km kıyı uzunluğuna sahip Muğla, deniz ticaretinden ve turizminden yararlanamıyor. 2K, 1G, yani kalite, kapasite ve güvenlik bu anlamda çok önemli. Kalitenin arttırılması için önlemler alıyoruz. Tabela kirliliğinden deniz kirliliğine kadar her konuya el atmış durumdayız. Ancak bu önlemleri alırken, sektörün temsilcileri ve sicil toplum örgütleri de burada yerlerini almalılar. Sorunları biliyoruz. Önemli olan çözümde koordineyi sağlamak. O nedenle maske takmadan eleştiride bulunalım, çözüm üretelim” dedi.
EN ÖNEMLİ SORUN DENİZ KİRLİLİĞİ
Daha sonra sivil-bürokrat her sektör temsilcisi, denizde yaşanan sorunlar ile Deniz Turizmi’nin önündeki engelleri anlattı. En önde gelen sorun olarak ortaya deniz kirliliği çıkarken, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, Çanakkale’den Antalya’ya kadar koyların yarısının yat turizminde kullanılabildiğini, geri kalanının ya riskli ya da kaybedilmiş olduğuna dikkat çekerken, Deniz Temiz TURMEPA’nın Göcek Koyları’nı korumak için uygulamaya koyduğu projenin dışında ciddi bir projenin bulunmadığına dikkat çekildi.
YÖNETMELİK, YASA TARTIŞMASI
Toplantıda öne çıkan konulardan biri de “Marinaların gümrüksüz saha haline getirilmesi” istemi oldu. Marina sahiplerinin bu istemi tartışılırken, soruna yakında yürürlüğe girecek olan Deniz Turizmi Yönetmeliği’nin çözüm olabileceğine işaret edildi. Ancak, Muğla Valisi Dr. Altıparmak, “Çıkacak yönetmelik ile bu sorunu aşarız” derken, Gümrük Muhafaza Başmüdürü Nazım Üstün ise, “Sizlerle karşı karşıya kalmak istemiyoruz. Bazı kanun maddeleri var. Bunlar değişmedikçe sorun çözülemez. Yarın savcılık bir durum olursa, savcı kanun maddesi dururken, neden mevzuatı uyguladınız derse ne cevap vereceğiz. Yargı Turizm Teşvik Yönetmeliklerini dikkate almaz” dedi.
SORUNLAR ÇÖZÜLECEK
Sektör temsilcileri ilk kez böyle bir toplantı yapıldığını ve denizciliğin sorunlarının masaya yatırıldığını belirten deniz turizmcileri memnuniyetlerini dile getirirlerken, öteki sorunları şu başlıklar altında topladılar: “Deniz kirliği”, “Gürültü kirliliği”, “Personel”, “Gümrük ve yabancı bayraklı tekneler” ve “Mevzuat”. Vali Dr. Ahmet Altıparmak, sorunları çözmeye kararlı olduklarını belirtirken, öncelikle “Tüm teknelere arıtma zorunluluğu getirilmesi” ile ilgili araştırma yapılmasını istedi. Sektör temsilcileri, sistemin şu anda Sahil Güvenlik botlarında kullanılmakta olduğuna dikkat çekerek, sistemin maliyetinin bin ila 8 bin Euro arasında olduğuna dikkat çektiler.
Denetimlerde yaşanan sorunlara dikkat çeken Vali Altıparmak, “Rakam çok yüksek değil. Bu uygulama yapılabilir. Gerekli girişimlerde bulunacağız” derken, “Bürokrasi” konusunda, “Ankara mevzuatı hazırlarken, taşrayı dikkate almıyor. Taşra Ankara’ya sesini duyurmuyor. Her kurum, ‘Bizim işimize karışmayın’ diyor. Kurumsal bağnazlık var. Ortak yolu bulmalıyız” diye konuştu.
Vali Altıparmak şöyle devam etti: “Birlikte hareket edersek sorunları aşarız. Öncelikle kirliliğin envanterini çıkartacağız. O zaman iş kolay. Bafa’yı masaya yatırdık, oradaki sorun bitti. Bunu bütün kıyılarımızda uygularız. Günü birlik tekneler gürültü kirliliği yapıyor. Bunlardan yabancı teknelerdekiler rahatsız oluyor. İkisinden birini yasaklayamayacağımıza göre, kaymakamlar bunların birbirlerini rahatsız etmeyecek şekilde güzergahlar belirlesin. Teknelerde can simidi, sintine denetimleri arttırılsın. Kıyılarda bağlama yeri sorununu dubalarla çözeriz.Personel yetersizliği de önemli sorun. Hep birlikte bu konunun üzerine gitmeliyiz. 2K, 1G formülünü bu yaz hep birlikte gerçekleştirelim”