Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, Yatağan Termik Santrali’nde elektrik üretiminden kaynaklanan buharla, Yatağan ve Muğla’nın ısıtılmasına yönelik olarak santraldeki dönüşüm uygulama projelerinin, iletim ve dağıtım hattına ait projelendirme çalışmalarında son aşamaya gelindiğini söyledi.
Yatağan Termik Santrali Brifing Salonunda Muğla Valisi Ahmet Altıparmak başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; Vali Yardımcısı Faruk Bekarlar, Yatağan Kaymakamı Şehmuz Günaydın, Yeniköy Elektrik Üretim A.Ş. (YEAŞ), Elektrik Üretim A.Ş (EÜAŞ), Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü (EİE), TÜBİTAK ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden oluşan heyetler katıldı. Muğla ve Yatağan'dan toplam 16 bin 500 konutun faydalanacağı proje ile kömür kullanımına göre bire altı oranında daha ucuz ısınma sağlanması hedefleniyor. Böylelikle hava kirliliği ile sürekli gündemde olan Muğla Merkez ve Yatağan’ın kömür kullanımı nedeni ile oluşan hava kirliğinin de ortadan kaldırılması amaçlanıyor.
Öncelik olarak ısıtma ve soğutma projesinden Yatağan yararlanacak. Yatağan’dan sonra Muğla merkezin ısıtma ve soğutma sistemine ağırlık verileceği belirtilirken, Doğalgaza ve normal ısınma kömürüne göre, buharlı sistemin hem çok daha ucuz, hem de çevreye daha duyarlı olduğu bildirildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinatörlüğünde TUBİTAK, Yıldız Teknik Üniversitesi, Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ), Yeniköy Elektrik Üretim A.Ş. (YEAŞ), Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) ve Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü (EİE) tarafından ortaklaşa yürütülen 105G099 nolu “Enerji Verimliliğini Arttırmak Üzere Termik Santral Atık Isılarını Faydaya Dönüştürme Yöntemlerinin Araştırılması, Geliştirilmesi ve Binalarda Isıtma Uygulaması (TSAD)” ismiyle bir proje geliştirildi. Proje kapsamında oluşturulan teknik ekibin EÜAŞ’ a bağlı 14 santralde teknik inceleme ve analizleri tamamladığını ifade eden Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, “Yapılan değerlendirmeler sonucunda ilk uygulamanın Yatağan Termik Santrali’nde başlatılması hedeflenmiştir. Hedeflenen bu proje ile Baca Gazı Arıtma Tesislerine sahip Yatağan Termik Santrali’nden bölgesel ısıtma yapıldığında, halen konutlardaki soba ve kalorifer kazanlarında yakılan kömür ve buna bağlı herhangi bir arıtmadan geçmeden dışarı atılan kontrolsüz baca gazları tamamen ortadan kalkacağından, daha temiz bir çevre sağlanacaktır. Bu proje’nin olacağına inanıyorum. Umutluyum. Artık kendi imkanlarımızla dışa bağımlı olmadan ısınacağız” dedi.
Bölgesel ısıtma projesinin uygulanması ve santraldeki Baca Gazı Arıtma Sisteminin sağladığı ekonomik ve ekolojik avantajlar bölgeye ve ülkemize önemli kazanımlar sağlayacağının dile getirildiği Bölgesel Isıtma toplantısında, bu amaca yönelik olarak santraldeki dönüşüm uygulama projeleri, iletim ve dağıtım hattına ait projelendirme çalışmalarında son aşamaya gelindiği ve bu projenin uygulanması ile; konutlarda konforlu ısınma ve sıcak su temini, konutlarda günümüzde ve gelecekte daha ucuza ısınma, daha temiz bir çevre, enerjide dışa bağımlılığın azalması, enerji temin güvenilirliği, daha güvenli ısınma, bu projenin gerçekleşmesi diğer termik santrallere de örnek teşkil etmesi amaçlanıyor.
Projenin yaklaşık 2,5 yılda tamamlanacağını belirten Yeniköy Elektrik Üretim A.Ş. (YEAŞ) Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu, "2007 yılında Yatağan Termik Santrali’nin bacagazı arıtma tesisleri devreye girdi ve santralden kaynaklanan kirlilik ortadan kalktı. Şimdi çevreye katkı anlamında proje ürettik. Enerji verimliliğini artırmak üzere termik santral atık ısılarını üretime dönüştürme yöntemlerinin araştırılması, geliştirilmesi ve binalarda ısıtma uygulaması (TSAD) adlı proje kapsamında termik santraller içinde öncelik Yatağan Termik Santrali'ne verildi. Bu çerçevede santralin tüm teknik analizleri yapılmış olup, bölgenin ısıtma ve soğutma taleplerini karşılayacak şekilde ekonomik olarak, elektrik, ısı ve soğutma üretimi gerçekleştirebileceği sonucuna varılmıştır. Santralin bu şekilde planlanması ile öncelikli olarak ülke ve bölge insanına önemli bir ekonomik katkı sağlanacak” dedi.
Termik Santralin üç ünitesi 610 megawatt güç üretiyor. Prensip olarak en ekonomik yerden buhar alınacak. Buhar normalde yüksek, orta ve alçak basınca yolanlar elektrik enerjisine çevriliyor. En uygun olan alçak basınçta tribün girişinden 1-2 bar civarında 200 derece kalitesinde buhar alınacak. Bu buhar eşanjörlerden geçip kalorifer suyunu ısıtacak ve bu da Muğla ve Yatağan’ı ısıtabilecek. Ön izolasyonlu borular nedeniyle Yatağan’da ısı kaybı yaşamak söz konusu değil. Fakat Muğla’ya kadar belki 1-2 derece sıcaklık kaybı yaşanabilir. Bu da önem teşkil etmiyor. Maliyeti en ucuz ve en temizi olan buhar gücüyle ısınmadır. Kömür yanmasıyla elde edilen ısı yüzde 100 daha temiz.
Özellikle kış aylarında İran ve Rusya’dan alınan doğalgazda sorun yaşanması, dışa bağımlı bir ısınma politikası nedeniyle buharın hem daha ekonomik, hem de yerli kaynak olması nedeniyle tercih edileceği açıklandı. 2009-2010 yılları arasında Muğla’ya getirilmesi düşünülen doğalgazın buhar sisteminin devreye girmesi ile iptal edilmesi gündemde.