Muğla’nın Dalaman ilçesinde yapımı devam eden Akküprü Barajı su tutma seviyesine getirildi.
DSİ 21. Bölge Müdürlüğü yetkililerinin verdikleri bilgiye göre, temeli 1995 yılında atılan ve 2009 birim fiyatlarıyla 850 milyon liraya mal olan “Dalaman Akköprü Barajı ve Hidro Elektrik Santralı Projesi” büyük ölçüde tamamlandı. Dalaman Çayı üzerine kaya dolgu tipinde inşa edilen Akköprü Barajı ve baraj bünyesindeki Hidro Elektrik Santralinin (HES) devreye girmesi, yöredeki su taşkınlarını da önleyecek.
2009 SONUNDA SU TUTACAK
DSİ yetkilileri, 2008 yılı sonu itibariyle, proje uygulamasının yüzde 99 seviyesine getirildiğini belirttiler. Baraj inşaatının ve HES binası inşaatının tamamlandığını belirten yetkililer, HES binasında elektromekanik teçhizat montajlarının sürdüğünü ve göl alanında da iyileştirme çalışmalarının yapıldığını ifade ettiler. Barajda 2009 yılı sonu itibariyle su tutulmaya başlanabilecek.
ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK
AK Parti Muğla İl Başkanı Gültekin Akça, Dalaman Akköprü Barajı ve HES Projesinin iyileştirme çalışmaları da dahil olmak üzere, tüm detaylarıyla 2009 yılı sonunda tamamlanmış olacağını söyledi.
Barajın yöreye katkı sağlayacağı anlatan İl Başkanı Akça şunları kaydetti: “Gövde yüksekliği 112 metre olan Akköprü Barajının, 384,5 hm3 su depolama hacmi bulunuyor. Akköprü Barajı yapılmadan önce, yörede etkili olan sağanak yağışların ardından Dalaman çayının taşması sonucu, Dalaman ve Ortaca ovalarında çok sayıda yerleşim birimi ve tarım arazileri sel suları altında kalmaktaydı. Proje uygulamasıyla, bu sıkıntılar ve tehlikeler artık yaşanmayacak. 2009 sonunda su tutacak olan baraj bünyesindeki Hidro Elektrik Santrali (HES) kanalıyla da, ulusal elektrik sistemine yılda 343 milyon Kilowatt (KWh) elektrik enerjisi katkısında bulunulacak.
RAFTİNG YAPILIYOR
Akköprü Barajının sularını sağlayan Dalaman Çayı, aynı zamanda yörenin en önemli rafting merkezlerinden birisi konumunda bulunuyor. Akdeniz ve Ege’de yer alan turistik yörelere yakınlığı nedeniyle, yerli ve yabancı turistlerce ilgi gören Dalaman Çayı’nda yıl boyu rafting yapılabilir. Konaklamak için yakındaki Akköprü köyündeki pansiyonlardan faydalanılıyor. Rafting noktalarına Marmaris, Dalyan, Fethiye, Turunç yörelerinden ve Dalaman havaalanından ulaşılabiliyor. Yıl boyu rafting yapılabilen Dalaman çayının su seviyesi, özellikle eylül ve ekim aylarında yükseliyor.
PROJENİN FAYDALARI
Dalaman ve Ortaca ovalarında 14 bin 192 hektar tarım alanı sulanacak. HES kanalıyla, yılda 343 milyon KWh. elektrik enerjisi üretilecek., Dalaman Hava Limanı, MOPAK tesisleri, Tarım İşletmeleri arazileri ve yöredeki tüm tarım arazileriyle, yerleşim birimleri su taşkınlarından korunacak.
DALAMAN AKKÖPRÜ BARAJI
Gövde yüksekliği 207 metre olan Dalaman-Akköprü Barajı, bünyesindeki Hidroelektrik Santrali kanalıyla da yılda 343 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretecek. Kaya gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 13.250.000 m3, akarsu yatağından yüksekliği 112,50 m, normal su kotunda göl hacmi 384,50 hm3, normal su kotunda gölalanı 8,92 km2’dir. Barajın tamamlandığında 14.192 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermesi ve 115 MW güç ile de yıllık 343 GWh’lık enerji üretmesi bekleniyor.