Türk İşbirliği ve Kalkınma Dairesi (TİKA) tarafından düzenlenen Afrika Tarımsal Kalkınma Programı kapsamında eğitim için Dalaman’a gelen Güney Afrikalı ziraat mühendisleri ülkelerine döndü.
6 ülkeden gelen 10 kişilik bir grup halinde Türkiye’ye gelen Afrikalı ziraat mühendisi Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Dalaman Şube Müdürlüğü’ndeki tarımsal sulama, bahçe bitkileri, tarla bitkileri, hayvancılık ve tarımsal makine eğitimlerini tamamlayarak ülkelerine döndü. Eğitimlerini tamamlayan Afrikalı ziraat mühendisleri edindikleri bilgileri ülkelerinde uygulayacaklarını bildirdiler.
Tamamlanan eğitim programı hakkında bilgiler veren TİGEM Dalaman Şube Müdürü Şükrü Beyazkaya, “Tarım Bakanlığımız koordinatörlüğünde muhtelif Afrika ülkeleri ile yapılan protokol anlaşmaları gereğince ülkemizi tanımak, tarımsal işbirliğini güçlendirmek, modern tarım teknolojilerini yerinde görüp incelemek ve TİGEM işletmelerinin çalışma düzeyini ve modelini yakından takip etmek amacıyla Afrika ülkelerinden gelen ziraat mühendisi kökenli üst düzey yetkilileri işletmemizde ağırladık. İşletmemize gelen mühendisler pratik olarak yapılan faaliyetleri yerinde inceleme olanağı buldular. Modern tarımın her türlü bitkideki uygulamalarını gördüler.İşletmemizin gözbebeği olan modern tarım alet ve ekipmanlarını tanıyarak bu makinelerin üretildiği çevredeki fabrikaları gezip gördüler.Konuklarımıza modern tarımımızı göstermekle kalmayıp ülkemizin kültürünü,sosyal yapısını ve davranış biçimlerini de öğrenmelerine yardımcı olmaya çalıştık.Böylelikle ülkemizin tanıtımına da katkıda bulunduk” diye konuştu.
Modern tarımla ilgili öğrendiklerini ülkelerinde uygulayacaklarını belirten Madagaskarlı Fanja Oliva Rafalimanana da, “Ülkelerimizin Tarım Bakanlıklarının onayı ile Türkiye’ye geldik. Dalaman Tigem İşletmeleri’nde başta İşletme Müdürü Şükrü Beyazkaya olmak üzere tüm çalışanlar bizleri çok sıcak karşılayarak misafir ettiler. Bizlerle çok yakından ilgilendiler. Kendilerine ne kadar teşekkür etsek azdır. Burada tarımsal gelişmeleri yakından görerek bilgilendirildik. Küresel ısınmayla değeri artan suyun daha ekonomik kullanış biçimi olan damlama ve yağmurlama sistemi hakkında edindiğimiz bilgileri ülkemizde uygulayacağız. Bununla beraber bizlere Türkiye hakkında da bilgiler verildi. Burada Türk insanını da tanıma imkânı bulduk. Türklerin misafirperverliği, sıcak davranışları bizleri çok etkiledi. Edindiğimiz bilgilerle birlikte unutulması mümkün olmayan anılarımızı anlatarak bizde ülkenizi tanıtmaya çalışacağız” dedi.