Gökova Körfezindeki Özel Çevre Koruma Alanları (ÖÇKA) sınırları dahilindeki tüm kıyı ve deniz alanları araştırılarak 2 senelik saha çalışmaları sonucunda sosyo-ekonomik, ekolojik, deniz trafiği ve insan kullanımı ile tehditler GIS veri tabanına aktarılacak. Projenin tamamlanmasının ardından, uzmanlardan oluşan bir grup Gökova ÖÇKA için bir deniz ve kıyı yönetim planını hazırlayarak ÖÇKK Başkanlığı'na onaylanmak üzere teslim edecek.
Gökova ÖÇKA Deniz ve Kıyı Alanları Yönetim Planlaması Projesi veri toplama, değerlendirme ve yönetim planının oluşturulmasında her safhada SAD-AFAG, Hollanda’nın Rubicon, ÖÇKK Başkanlığı ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı birlikte çalışacak ve mutabakatla elde edilen sonuçlar raporlara yansıtılacak. Ocak 2009'da başlayan proje, Kasım 2010'da tamamlanacak.
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan SAD-AFAG Koordinatörü Cem Orkun Kıraç, Ocak ayında başlayan çalışmalar ile ilgili olarak, “Bodrum ve Datça Yarımadalarından oluşan Gökova Körfezi Türkiye’deki önemli Akdeniz foku habitatlarından biridir. Bu türü ve önemli yaşam alanlarını korumak için bu projenin çıktıları direkt ya da dolaylı olarak türün korunumuna fayda sağlayacaktır. Ocak ayı başlangıcından beri, kıyı ve endüstriyel balıkçılık, balıkçılık sosyo-ekonomisi, kum köpekbalıkları, deniz ve ıslak alanlar, avifauna verileri toplanıyor ve AB Ortak Balıkçılık Politikası ile uyumlu yeni bir tasarı Gökova ÖÇKA’nın daha iyi yönetilebilmesi için hazırlanmaya başlamıştır. Projenin bu etkinlikleri devam ederken, Akdeniz foku ve kıyısal yaşam alanları sörveyi Temmuz ve Ekim 2009’da yapılması planlanmaktadır. Proje bitiminde, SAD-AFAG, Stiching Rubicon, ÖÇKKB, Tarım Bakanlığı ve yerel paydaşlarla ortak olarak bütünleşik bir deniz ve kıyı yönetim planlaması hazırlanacak. Aralarında Akdeniz fokunun da bulunduğu alandaki nesli azalan türlerin bütünsel bir yaklaşımla korunması için bütünleşik deniz ve kıyı alanları yönetim planlaması çok iyi bir araçtır” dedi.