Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, ev ve apartmanların çatılarının başta güneş enerjisi paneli, uydu anteni, tabela, klima kaynaklı görüntü kirliliğinden arındırılacağını söyledi.
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile iyi ilişkiler içinde çalıştıklarını belirten Belediye Başkanı Gürün, Muğla'nın son 10 yılına ciddi restorasyon çalışmalarının sığdırıldığını anlattı.
Belediye içinde oluşturulan Koruma Uygulama, Denetleme Bürosu'nun tescilli yapı sahiplerinin yanında sit alanı içinde yapılaşmada bulunanlara kolaylık getirdiğini belirten Gürün, şöyle konuştu: "Bu güne kadar bu kurula basit onarım için 134 başvuru yapıldı. Bunların 84'üne izin verildi. Sit içinde pek çok konu kurula gerek kalmadan belediyede çözülüyor." Buna karşılık, 3. Derece Doğal SİT Alanı olan Karabağlar Yaylası'nda sorunlar yaşandığını belirten Gürün, şunları söyledi: "Kurulla anlaşmazlıklarda
yargıya başvurmak her zaman iyi olmuyor. Uğur Mumcu Bulvarı'nın sol tarafı için yargıya gittik burada mahkeme sonuçlanmadan hiçbir şey yapılamıyor. Karabağlar Yaylası'nda yüzde 5 imar var. Halihazırda burada 2400 m2 alan içinde 120 m2 yapı yapılabiliyor. Araziniz 3000 m2 ama yine 120 m2 yapı yapılabiliyor. Bu doğru değil. Bunun yanında iki kat değil de tek kat yapı yapılmak istenirse yapı kullanma hakkınız bir anda 80 m2'ye düşüyor. Bu hak değil."
Yaylada evlerin bu sıkıntılar sonucu birbirlerinin kopyası haline geldiğini anlatan Gürün, sözlerine şöyle devam etti: "Koruma Kurulu'nun bu konuda yeni yaklaşım getirmesi gerek. Tek katlı 120 m2 ev yapılabilmeli. 2400 m2 alandan fazla alana sahip olanlara, alanın büyüklüğü oranında 120 m2'den büyük yapı yapabilme imkanı vermeliyiz. Bu yönde belediye, mimarlar olarak ortak hareket etmeliyiz."
UYDUDAN DENETİM
Belediye Başkanı Osman Gürün, her şeye rağmen Muğla'nın başka şehirlerden düzenli ve güzel olduğunu belirtirken, "İmar konusunda eleştirilerden Muğla'da nasibini alır ama başka kentlerle karşılaştırdığımızda 'çok şükür Muğla daha iyi' diyebiliyoruz" dedi.
Yeni kent dokusunun eski kent dokusuna abanmasına izin vermediklerini belirten Gürün, sözlerini şöyle sürdürdü: "Muğla'da en yüksek yapı yedi katlı o da Ziraat Bankası, resmi bir yapı. Kale-Tavas'a giderken 11, 12 katlı evlerin çirkinliğini görüyorsunuz. Muğla'da buna izin vermedik. Konut yöneticilerinden rica ettik. Muğla mimarisine uygun yükseklikte yapıldılar. Muğla'da gecekondulaşma, çarpık yapılaşma yok. Buna izin vermiyoruz, 6 ayda bir uydu çekimi yapıyoruz. Farklılıklara anında müdahale ediyoruz."
GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİYLE MÜCADELE
Konuşmasında görüntü kirliliği ile mücadelede kararlı olduklarını belirten Gürün, şehrin başta güneş enerjisi paneli, uydu anteni, tabela, klima kaynaklı görüntü kirliliğinden arındırılacağını söyledi. Kentsel SİT Alanı'nda görüntü kirliliğine son vermek için belediye meclisinde karar alındığını belirten Gürün, şunları söyledi: "Alınan karara göre güneş enerjisi paneli çatı eğimine göre konulacak. Çatılarda su depoları olmayacak. Sadece kentsel sit alanını değil şehrin tamamını görüntü kirliliğinden kurtaracağız."
Apartman cephelerine klimaların gelişigüzel konulduğunu anlatan Gürün, sözlerini şöyle tamamladı: "Güzel bir apartman yapılmış ama klima takılırken estetiğe dikkat edilmiyor. Bundan böyle projelerde güneş enerjisi panelinin, klimanın nasıl nereye konulacağı belirtilecek. Reklam panoları ile ilgili de önlem getiriyoruz. Bundan böyle kimsenin kafasına göre hareket etmesine izin verilmeyecek. Öncelikle SİT alanında, şehrimiz güneş enerjisi paneli, su deposu, klima, reklam tabelası, uydu anteni kirliliğinden kurtarılacak.
![]() |