22
Aralık
2024
Pazar
MUĞLA

İntiharı Önleme Eğitim Programı

Muğla’da İntiharı Önleme Eğitim Programı kapsamında bilgi veren Vali Hüseyin Aksoy, "14-24 yaş arası gençlerin üzerinde intihar veya intihara teşebbüs olayları hakkında araştırmalar yapıldı.

Son 5 yıllık süreçte yıllık ortalama 50-58 arası intihar olayı ve ortalama da 400 intihara teşebbüs olayı yaşandı" dedi. Komisyonun başkanlığını yürüten Muğla Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurgün Oktik de, 2005 yılının ilk 4 ayında 2004’e göre intihar vakalarında artış kaydedildiğini belirtti.

Muğla’da intihar ve intihara teşebbüs olaylarının önüne geçilmesi amacıyla Muğla Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurgün Oktik başkanlığında oluşturulan komisyon çalışmalarını sürdürüyor. Komisyon raporunu açıklayan Doç. Dr. Oktik, 2005 yılının ilk 4 ayında 2004’e göre intihar vakalarında artış kaydedildiğini belirtti. Muğla Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen ’İntiharı Önleme Eğitim Programı’nda konuşan Komisyon Başkanı Doç. Dr. Oktik, 2001 yılından bu yana yapılan çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Programın açılışında bir konuşma yapan Muğla Valisi Hüseyin Aksoy da, göreve geldiği günden beri intihar ve intihara teşebbüs olaylarının üzerinde ciddiyetle durduklarını dile getirerek, "Her gün yaptığımız emniyet ve asayiş toplantılarında intihar vakalarının yüksek çıkmasından sonra, üniversitemiz başkanlığında bir komisyon oluşturduk. Komisyon çalışmalarını sürdürüyor. Başta öğretmenler olmak üzere değişik kitlelerden özellikle 14-24 yaş arası gençlerin üzerinde intihar veya intihara teşebbüs olayları hakkında araştırmalar yapıldı. Hedef kitlemiz 14-24 yaş arası. Burada rehber öğretmenlere de büyük görevler verdik. Son 5 yıllık süreçte yıllık ortalama 50-58 arası intihar olayı ve ortalama da 400 intihara teşebbüs olayı yaşandı. Sayıyı azaltmak veya en azından sayıyı sabit tutmak için bu tür toplantılar önemli. Herkesin yapabileceği bir şeylerin olduğunu düşünüyorum" dedi.

Vali Aksoy, öğrencilere ve velilere yönelik Sağlık İl Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen Aile İçi Eğitimi Destek Programı’nı uygulamaya koyduklarını ifade ederek, "Tüm alınan önlemlere karşın, 2005 yılının ilk 4 aylık döneminde 2004 ayının ilk 4 aylık dönemine göre artış yaşandı. İntihara neden olan sorunların yerinde araştırılıp, önlem alınması için de bu tür çalışmalarımız devam edecek. Hedefimiz toplumda bu tür olayları azaltmak. Muğla’da görev yapan basın mensuplarına duyarlılıklarından dolayı teşekkür etmek istiyorum. Yaptığımız görüşmelerde, bu tür toplumda infial uyandıracak olayları mümkün olduğunca daha az yer vermeleri konusunda duyarlılık gösterdiler" diye konuştu.
İntiharı Önleme Eğitim Programı’na katılan Ankara Üniversitesi Psikiyatri Bölümü Kriz Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Işık Sayıl ise, Türkiye’de birçok ilde bu tür çalışmaların yapıldığını; ancak kentteki çalışmanın Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2005 Pazartesi 15:31:08
Güncelleme :13 Mayıs 2005 Cuma 16:12:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?