Muğla İl Tarım Müdürlüğü, ‘İyi Tarım Uygulamaları’ projesi kapsamında üretim yapan üreticilerin destekleme başvurularını kabul etmeye başladı.
Muğla İl Tarım Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamaya göre İyi Tarım Uygulamaları destekleme müracaatlarının başladığı, 2009 yılına ait İyi Tarım Uygulamaları destekleme başvurularının 12 Mart Cuma günü mesai bitimi sona ereceği belirtildi.
Açıklamada: “Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları faaliyeti yapan çiftçilerin desteklenmesine yönelik ‘Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları ile Bombus arısı destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair 2009/15602 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’ 26 Kasım 2009 tarihli ve 27418 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bakanlar Kurulu Kararının Uygulanmasına ilişkin ‘İyi Tarım Uygulamaları Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair 2009/67 Nolu Tebliğ’ de 16 Ocak 2010 tarih ve 27464 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi” denildi.
Açıklamada destekleme başvuruları hakkında aşağıdaki hususların göz önüne alınacağı belirtildi; “İyi Tarım Uygulamaları destekleme ödemesi, meyve sebze üretiminde iyi tarım uygulamaları yapan ÇKS’de 2009 üretim sezonunda kayıtlı; Örtü altı üretiminde iyi tarım uygulamaları yapan ve Kontrollü örtü altı bilgi sistemine (KOBİS) kayıt edilmiş, İTU destekmeleri için müracaatını yapmış çiftçiler yapacaktır. Meyve Sebze ürünlerinde ve/veya örtü altında iyi tarım uygulamaları yapanlara yönelik İTU destekleme ödemeleri, çiftçilerin ÇKS’de kayıtlı toplam alanlarını geçmemek kaydıyla yapılır. Örtü altında İTU desteklemesi yapılan alanlar, ayrıca meyve sebze üretim alanlarına verilen İTU desteklemesinden faydalanamaz. İyi Tarım Uygulamaları destekleme başvuruları Ek-4’e uygun Başvuru Dilekçesi ile ÇKS’ye kayıtlı oldukları İl/İlçe Müdürlüklerine yapacaklardır. Dilekçe ekinde 2009 yılı içinde yayımlanan ve yıl sonuna kadar geçerliliği olan yetkilendirilmiş kuruluşlarca düzenlenmiş İTU Sertifikası ile birlikte; Meyve sebze üretiminde İyi Tarım Uygulamaları yapan çiftçiler Tebliğin Ek-5 Örtü altı için İyi Tarım Uygulamaları yapan çiftçiler de Tebliğin Ek-6’da belirtilen Sertifika ekini ibraz etmek zorundadır. Yetkilendirilmiş kuruluşlarca düzenlenen İTU sertifikalarının geçerlilik süresi, sertifikanın düzenlendiği tarihten itibaren 12 aydır. 2009 yılında düzenlenmeyen veya önceki yıllarda düzenlenmekle birlikte geçerliliği 2009 yılında da devam eden sertifikalara sahip çiftçiler bu destekten yararlanamazlar. Askı sürecinde yapılacak itirazlarda çiftçilerin, İl/İlçe Müdürlükleri tarafından düzenlenmiş ÇKS Belgesi ile Ek-5 ve Ek-6 formu ile sözleşmesinin olduğu yetkilendirilmiş kuruluşa müracaat ederek bilgilerini teyit ettirmeleri gerekmektedir.
7. İTU destekleme ödemesinden yararlanan çiftçiler, aksine bir hüküm bulunmadığı sürece ilgili mevzuat hükümlerine göre başvuruda bulunmaları ve gerekli şartları yerine getirmeleri halinde Bakanlığımızca uygulanan diğer prim ve desteklemelerden faydalanabileceklerdir”