Nesli yok olma tehlikesi altında olduğu için küresel düzeyde korunan Caretta caretta cinsi deniz kaplumbağalarının tedavisi için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Dalyan İztuzu Kumsalında rehabilitasyon merkezi açılıyor.
Rehabilitasyon merkezi, Caretta caretta kaplumbağalarının ülkemizdeki 17 yumurtlama alanından biri olan ve aynı zamanda İngiliz The Times gazetesi tarafından Avrupa’nın en iyi açık alanı seçilen Dalyan İztuzu Kumsalı’nda kurulacak. Türkiye’nin herhangi bir yerinde yaralanan, ya da zarar gören deniz kaplumbağaları buraya getirilerek rehabilite edilecek.
Caretta Caretta Rehabilite Merkezi, Özel Çevre Koruma Kurumu, Pamukkale Üniversitesi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Dalyan Belediyesi’nin işbirliği ile kurulacak. Ziyaretçiler ve öğrencilere deniz kaplumbağaları hakkında bilgilerin verileceği merkezin, deniz kaplumbağalarının Dalyan-İztuzu Kumsalı’na geliş sezonunda açılması planlanıyor.
Caretta Carettaların boyları 115 ile 150 santim arasında değişiyor. Kiloları ise 70 ile 90 kilo ağırlığında. Genellikle yosun yiyerek beslenen Caretta Carettalar koloniler halinde yaşıyorlar. Ömürlerinin 70 yıl olduğu tahmin ediliyor. Normalde 2-3 yılda bir yumurta yapan Caretta Carettalar tenis topu büyüklüğündeki yumurtalarını arka ayaklarını kullanarak açtığı çukurlardan birine gömüyor. Çeşitli çukurlar açan kaplumbağa 80 ile 100 arasında yumurtalarını açtığı çukurlardan birine gömüyor. Yumurtlama süresi saatlerce sürüyor ve anne kaplumbağa çok zorlandığı için sürekli gözyaşı döküyor. İztuzu plajında kuluçka dönemi Mayıs Temmuz ayları arasındaki 55-60 günlük zaman aralığıdır.
Ortalama 28.5 dereceye kadar sıcaklıkta erkek, 32 derecede ise dişilerin temmuz ayı başlarından itibaren yavrular yumurtadan çıkmaya başlıyor ve Ağustos ayına kadar devam ediyor. Bırakılan yumurtaların pek çok doğal düşmanı var bunların başında ise tilkiler geliyor. Yumurtadan çıkan yavrular doğal bir içgüdüyle denizden yansıyan ışığa doğru harekat ederek yaşayacakları yöne ilerliyorlar. Denize ulaşanların bir çoğu yengeçlere, balıklara ve kuşlara yem olmaktan kurtulamıyor.
Uzmanlar her yüz yumurtadan 1-2'sinin yaşamasının bu canlıların neslini sürdürmesinde yeterli olduğunu söylüyorlar. İztuzu sahilinde yaz sezonunda gün batımından doğuşuna kadar anne Caretta’nın yumurtlama dönemi ve yavru Carettaların denize ulaşmaları için kumsala girmek yasak.