Muğla’nın Yatağan ilçesi ile Aydın’ın Çine ilçesi arasında kalan Gökbel Vadisi’nde Türkiye’nin ikinci Jeopark projesi için kamulaştırma çalışmaları sürüyor.
210 kilometrelik bir alanda oluşturulacak olan Jeopark projesi için 108 dönümlük arazi kamulaştırılıyor. Jeohark Projesi için Muğla İl Genel Meclisi geçen yıl sembolik olarak 1 TL’lik ödenek ayırdı. Dünya üzerinde 28 ülkede bulunan Jeopark uygulamasının, Türkiye’de ilk defa Yatağan’da ardından da Manisa’nın Kula ilçesinde projelendirildi.
1 Milyar yıl yaşında Türkiye’nin en yaşlı kayaçları ile 16 Milyon yıl yaşındaki en genç kayaçlarının bulunduğu Gökbel vadisine yapılacak olan Jeopark Projesi ile Muğla’da turizmin 12 aya yayılması hedefleniyor.
Jeopark Projesi için 109 dönümlük arazi üzerinde kamulaştırma çalışmaları sürüyor. Projenin 8 yıldır gündemde olduğu bildirildi. 2008 yılı içinde Muğla İl Genel Meclisinin gündemine alınan Jeopark Projesi 11 Nisan 2008 tarihinde İl Genel Meclis üyelerinin 168 nolu kararı ile proje onaylanarak sembolik olarak 1 TL ödenek ayrıldı. 210 km’lik bir alana yapılması planlanan Jeopark Projesinin yaklaşık 5 Milyon TL’ye mal olması bekleniyor.
12 KÖY TURİZME AÇILACAK
Gökbel vadisinde 210 kilometrelik alan içine yapılacak olan Jeopark Projesinde Yatağan çevresindeki Hacıbayramlar, Katrancı, Zeytinköy, Turgutlar, Çakırlar, Kafaca, Kırıkköy, Hacıveliler, Yava, Nebiköy, Eskihisar ve Turgut turizme açılacak. Jeopark Projesi’nin içinde Seyir Tepeleri, Gladyatör Müzesi, Fosil Müzesi, Arkeolojik Müze, Konaklama ve Gezinti Yerleri, Şifalı Sular, Arkeolojik Kazı alanları ile bu köylerdeki yöreye özgü tüm eserler yer alacak.
TÜRKİYE’NİN EN YAŞLI VE EN GENÇ KAYAÇLARI
Prof. Dr. Nizamettin Kazancı tarafından hazırlanan, “Yatağan Jeoparkı’nın Kurulması” başlıklı dosyada Gökbel vadisinde 1 Milyar yıl yaşında Türkiye’nin en yaşlı kayaçları ile 16 Milyon yıl yaşında en genç kayaçlarının Gökbel vadisi üzerinde bulunduğu belirtildi. Jeoparkların önemli bilimsel niteliğe sahip ve bu sebeple korunması gereken jeolojik özelliklerin topluca bulunduğu alanlar olup, araştırma, eğitim, turizm ve yüksek prestij alanları olduğu Yatağan Gökbel Vadisinde tüm bu özellikleri bir arada görmenin mümkün olacağı belirtildi.
TURİZMİ ÇEŞİTLENDİRECEĞİZ
Yatağan Belediye Başkanı H. Haşmet Işık, turizmin çeşitlendirilmesi açısından Jeopark projesinin önemli olduğunu belirtirken, “Aydın’ın Çine ilçesi ile Yatağan arasındaki GĞökbel vadisinde kurulacak olan Jeopark projesi turizm açısından çok önemli. Dünya üzerinde seyahat eden değişik ülke vatandaşları turizmin sadece kum, güneş, denizden ibaret olmadığını fark etti. Japonlar ve Çinliler deniz ve kum turizmi yerine kültür turizmine ağırlık veriyor. Yatağan’daki Jeopark projesinin tanıtımı için herkesin üzerine görevler düşüyor. Çünkü bu proje Türkiye’de bir ilk” dedi.