Muğla Kültür Balıkçıları Derneği Başkanı İhsan Bozan ve Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hayati Nizamoğlu’nu ziyaret etti. Ziyaret sırasında sektörün içinde bulunduğu sorunlar ve çözüm önerileri konuşuldu.
Muğla Kültür Balıkçıları Derneği Başkanı İhsan Bozan, Türkiye’de, kültür balıkçılığının yüzde 70’inin Muğla’da yapıldığını belirterek, “Dünyanın ve ülkenin içinde bulunduğu kriz ortamı, bizim sektörümüzü de etkiliyor. Muğla’da kültür balıkçılığından yaklaşık 10 bin kişi ekmek yiyor. Sektörümüzün değişik sorunları var. En büyük sorunumuz taşınma sorunu. Bu sorun ne zaman bitecek biz de merak ediyoruz. Taşınma sorunu bu sektörün ilerlemesini engelliyor. Bu sorun bir an önce çözülmeli ve biz de önümüzü görmeliyiz.
Sektör olarak finansman, destek ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmemesi ile ilgili sorunlarımız var. Türkiye’de kişi başına düşen balık miktarı 6-7 kilogram. Bu rakam Avrupa ülkelerinin yaklaşık üçte bir oranında. Bu ülkede herkes bir balık yese, ne çiftlik, ne de deniz balığı yeter. Balık sağlıklı beslenmede çok önemli bir gıda. Bu nedenle balığı çok tüketmeliyiz” dedi.
Ziyaretleri nedeniyle dernek başkanı ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür eden Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hayati Nizamoğlu, “Balıkçılık sektörü son çeyrek yüzyılda başlayan yeni bir sektörümüz. Bu sektörün çok sorunu var. Yer, finansman ve destek sorunu bir an önce çözülmeli. Turizmcilerle yaşanan sorunlar var. Herkes görsel yönden olaya bakıyor. Halbuki kültür balıkçılığının sağlıklı beslenmede, balığı ekonomik fiyatlarla yemede önemli bir katkısı var. Muğla’da kültür balıkçılığı olmasa çipura ve levreğin kilosunu belki de 50 liraya alacaktık. Kültür balıkçılığı iyi organize edilirse, ben inanıyorum ki sadece bu sektörden 1 milyar dolarlık gelir elde edebiliriz.
Bürokrasi, bürokratik engeller ve Ankara’dan Muğla’nın yönetilmesi sorunlara neden oluyor. Türkiye’de bankacıların yabancıların üzerine gidildiği gibi bu sektörün de üzerine gidilmeye devam edilirse, bu sektör yavaş yavaş yabancıların eline geçecek. Bu sektörlerin kendi ülkemizin insanında olması bizim için çok önemli ve yararlı. Ticaret Borsası olarak kültür balıkçılığını kotasyona aldık. Yepyeni bir sayfa açıldı. Bu bir süreç. Karşılıklı olarak birbirimizi dinleyeceğiz, ortak çözüm yolları bulacağız. Sektörün gelişmesi ve sorunlarının çözümü için var gücümüzle çalışacağız. Borsa üyelerine sahiplenir ve destek verir. Her zaman kültür balıkçılarının yanında olacağız” diye konuştu.