Kültür varlıkları bakımından zengin bir potansiyele sahip Yatağan ilçesinde başlatılan Kültür Turizmi Projesi yaz sezonuna yetiştirilecek. Yaklaşık 57 kilometrelik bir yol güzergahını kapsayan Kültür Yolu Projesinde, Belen Kahvesi, Bozüyük Pınarbaşı tesisleri, Stratonikeia Antik Kenti, Lagina Antik Kenti ve Jeopark alanı bulunuyor.
Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak’ın talimatı ile başlatılan Kültür Turizmi projesinde taslak projeler hazırlanırken, bu hafta içinde projenin son şekli Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak’a sunulması bekleniyor. Yatağan Kültür Turizmi ile ilgili kurulan komite çalışmalarını tamamlarken, komitede bulunan Yatağan Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, GELİ Müessese Müdürü Yüksel Akın, Yatağan Orman İşletme Müdürü Mehmet Yılmaz, Stratonikeia Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Bilal Sögüt, Koruma Kürülü Başkanı Abuzer Kızıl ve Araştırmacı-Yazar Tarcan Oğuz projeyi son şekline verdiler.
KUTSAL YOLU GELİ YAPTIRACAK
Proje çerçevesinde Lagina Antik kenti ile Stratonikeia Antik kenti arasında 9,5 kilometrelik Kutsal Yolun yapımını Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Güney Ege Linyitleri İşletmesi (GELİ) Müessese Müdürlüğü yaptıracak. Kutsal Yol, Stratonikeia antik kentinin mevcut uygarlığın siyasi merkezi ve Lagina Antik kenti dini merkez durumunda. Bu yol TKİ tarafından kömür ocakları tarafından kapatılması nedeniyle GELİ Müdürü Yüksel Akın, 9,5 kilometre uzunluğundaki Kutsal yolun yapımını kurum olarak üstlendiklerini belirtti. Akın, yolun aslına uygun olarak antik çağlardaki gibi kesme taşlarla yapılacağını söyledi.
150 BİN TL ÖDENEK AYRILDI
Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak’ın üzerinde en hassa durduğu projelerden birisi olan Kültür Yolu Projesi için İl Özel İdare’den 150 bin TL kaynak aktarıldı. Aktarılan kaynak ile halihazırda mevcut olan kültür yolunun sanat yapıları yapılması planlanıyor. Ayrıca, yol güzergahı üzerinde bulunan iki menfez yol bu kaynak ile yapılacak.