Muğla'nın Bodrum ilçesi Gümüşlük beldesi sınırlarındaki Mindos (Myndos) antik kenti arkeolojik kazısı kapsamında Tavşan Adası'nda 2 bin 500 yıllık kutsal alan bulundu.
Tarihi Mindos kenti Arkeolojik Kazı Başkanı olan Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Mustafa Şahin, kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.
Şahin, Myndos antik kentindeki çalışmalarda ilk olarak 2004 yılında yüzey araştırmaları yapıldığını söyledi. 2007-2008 yıllarında bazı nedenlerden dolayı çalışmalara ara verildiğini ifade eden Mustafa Şahin, "2009 yılında çalışmalara yeniden başlanıldı. Bu kapsamda ayazma, bazilika, Dor stoası, su sistemine ait önemli bölümler bulundu ve arkaik döneme ait kutsal alan açığa çıkarılmaya başlanıldı. 2009 yılındaki çalışmalar Tavşan Adası'nda yapıldı" dedi.
2500 YILLIK KUTSAL ALAN
Antik kentte maddi kalıntı olarak ilk bulgularının M.S. 13. yüzyıla ait bir yerleşim alanı olduğunu ifade eden Prof.Dr. Şahin, yüzey araştırması 2009 yılı ocak ayında tamamlanan Tavşan Adası'ndaki çalışmalarla ilgili şunları söyledi: "Tavşan Adasının üst noktasında kilise kalıntısı ortaya çıkardık. Kilisenin zemini mozaik ile kaplı. 10 eylülden itibaren restoretörler gelecek. Ayrıca M.S. 5. yüzyıla ait kilisenin eteğinde olan bir mezar alanı ortaya çıkardık. Bu mezar alanında, her mezardan yaklaşık altı iskelet bulunmakta. Bu iskeletler kilise ile mezar alanının birbirine bağlantılı olduğunu göstermekte. Çünkü normalde yerleşim sınırları içerisinde mezar alanlarının olması antik çağ hayatında pek olağan karşılanmayan bir durum. Bununla birlikte önemli buluntumuz ilk izlerini ortaya çıkardığımız anıtsal bir yapıya ait temel kalıntıları. Bu yapının biz tapınak olduğunu düşünüyoruz. Çünkü limana girişte hakim bir noktada. Bununla ilgili kazı sezonu sona ermeden önce bir bölümü gün ışığına çıkartılacak. M.Ö. 500 yılından başlayan ve en azından M.S. 10. yüzyıla kadar aralıksız devam eden bir kutsallık söz konusu. Yani buraya 2 bin 500 yıllık kutsal alan diyebiliriz. Elde edilen bulgular bu adanın 2500 yıllık kutsal bir alan olduğunu gösteriyor."
Mustafa Şahin, her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği adada ziyaretçilerden, ada üzerindeki ağaçlara bez bağlayanlar olduğuna dikkat çekti.
Ada üzerinde adak ağaçları olduğunu ve bez bağlandığını anlatan Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Mustafa Şahin, sözlerine şöyle devam etti: "Bunlar bu alanın halen kutsal kabul edildiğiyle ilgili olabilir. Rastlantısal da olabilir ama burada bir çekim var sanırım. Buradaki ağaçlar gibi beldenin farklı noktalarında ağaçlar var ancak ziyaretçiler Tavşan Adası'na geliyorlar."
MYNDOS HIRİSTİYANLIK AÇISINDAN ÖNEMLİ
Myndos kentinin hıristiyanlık açısından önemli olduğunu belirten Prof.Dr Şahin, bu konuda şunları söyledi: "Neden önemli olduğunu söylemek gerekirse öncelikle çok sayıda kilise var. Günümüzde halen ayakta duran bir kilise mevcut. Bunun sebebi, Bizans çağında ya da erken hıristiyanlık döneminde Myndos'un piskoposluk merkezi olarak kullanılmış olması. Bunda en önemli etken Myndos'un Avrupa'yı Kudüs'e bağlayan kutsal hac yolu üzerinde olması. Deniz ulaşımında hacı adaylarının Kudüs'e giderken veya dönerken uğradıkları önemli uğrak noktalardan birisi. Bundan dolayı da Myndos hıristiyanlık açısından oldukça önemli. Özellikle buradaki adak ağaçlarında adakta bulunanların batılı turistler olması bu kutsallığın göstergelerinden biri olabilir. Tavşan Adası'ndaki bulgular bu adayı dini turizme açma yönünde önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.''