Turizmin yoğun olduğu illere, Maliye Bakanlığı’na bağlı diğer illerden takviye inceleme ekipleri gönderildi.
İnceleme yapılan alanlar arasında sanatçıların sahne aldıkları oteller ve gazinolar da bulunuyor. İncelemeler turizm sektörünün canlılığını yitirdiği 30 Eylül’e kadar devam edecek.
Özel yoklama yetki belgeleri denetmenler, mükelleflerin vergileri düzenli ödeyip ödemedikleri, alkollü içkilerde bandrol kullanımı, yazarkasa ve belge düzenine uyup uymadığı, seyahat acenteleri ile turizm şirketlerinin gelirleri karşılaştırılacak, turist rehberlerine yapılan ödemelerin kayda geçip geçmediği, kayıtdışı işletmelerin tespiti ve işçi çalıştırma durumları, sanatçıların çıktığı oteller, barlar ve gece kulüplerine yönelik denetimler yapılarak bu kişilerin aldıkları ücretlere yönelik incelemede bulunulacak.
Muğla Vergi Dairesi Başkanı Caneyd Aruntaş, 65 tane Muğla dışından, 81tane Muğla’dan olmak üzere toplam 146 özel yoklama yetkili belgeli memurun özellikle turistik ilçeler Fethiye, Bodrum. Marmaris, Datça ve beldelerinde denetim yaptığını belirterek, “Muğla dışından gelen 65 kişinin 26’sını Bodrum’a, 21’ini Marmaris’e 18 denetim elamanını da Fethiye’ye verdik. Fethiye’ye verdiklerimiz Fethiye, Dalaman, Ortaca, Sarıgerme ve Dalyan çevresinde yaygın olan denetimleri sürdürüyorlar. Marmaris’teki arkadaşlar da Marmaris ve Datça’da, Bodrum’dakiler de tamamen Yarımadayı kapsayacak şekilde çalışıyorlar. Görevlendirilen Vergi Denetim memurlarının başında Vergi Denetmeni Koordinatör arkadaşlarımız var. Bizim merkezden desteklediğimiz ve yapılmasını istediğimiz şeyler özellikle otellerdeki belge düzeni. Bunun dışında sektörel denetime önem veriyoruz. Sektörel anlamda vergi listelerini alıyoruz, o bölgede kaç tane mükellef varsa hepsini denetlemeyi amaçlıyoruz. Bu sektörde çalışan bütün mükelleflerin aynı anda denetlenmesini sağlamaya çalışıyoruz. Bu konuda bize birçok şikayet geliyordu. Böylece bunu en aza indirmeye çalışıyoruz” dedi.
Denetimlerin 17 Haziran 2009’da başladığını anımsatan Aruntaş, “İlk denetimimiz 2 Ağustos’ta bitecek. 2 Ağustos’tan 30 Eylüle kadar yine aynı sayıda bir ekiple Ramazan Bayramına kadar denetimlere devam edilecek. İlçelere verdiğimiz sayı değişmeyecek. 17 Haziran’dan itibaren Marmaris’te yapılan denetimler sonucunda 35 tane hiç vergi kaydı olmayan iş yeri tespit ettik. 5 bin 125 işyerinde hasılat denetimi yapıldı, buradan da 59 milyon 98 bin 888 TL’lik bir hasılat tespit ettik. Bu denetimler esnasında da 377 bin 307 TL tutarında ceza uygulandı. Bodrum’da da 27 tane vergi kaydı olmayan iş yeri, 120 işyeri hasılat tespitine tabi tutuldu. Bugüne kadarda 43 milyon 368 TY’lik ceza uygulamışız. Pazar günü ekipler ve koordinatörler değiştirilecek. Geçmiş yıllarda 100-150 personelle bu iş yapılırken, ülkenin içinde bulunduğu durumu da dikkate alarak mükelleflerimizi yormadan daha az personelle bu işi yapıyoruz. Biz denetim öncesi ne kadar kayıt dışı var bunu saptıyoruz” diye konuştu.
Maliye Bakanlığı’nın özel incelemeye aldığı alanların başında gayrimenkul sektörü de geliyor. Son dönemde yabancı uyruklu vatandaşların Türkiye’nin sahil kentlerinde gayrimenkul satın almasını göz önünde bulunduran Maliye Bakanlığı, yabancı uyruklu kişilerin yazın kiraya verdikleri gayrimenkullerin kira gelirlerini kayda geçip geçmediklerini yakın takip altına aldı. Bunun yanı sıra ayrıca, yazlık devremülklerde de yerinde inceleme yapılırken, gayrimenkul sektöründe komisyonculuk yapanları da tespiti için çalışılıyor.