24
Nisan
2025
Perşembe
MUĞLA

Milas'a ÇEKÜL ziyareti

Muğla’nın Milas ilçesinde tarihi mekanların ayakta tutulabilmesi ve yarınlara aktarılabilmesi için çalışmalar başladı.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın, Tarihi Kentler Birliği Gaziantep toplantısı sırasında görüştüğü Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Vakfı Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Özgen ilçedeki tarihi ve kültürel eserlerin bir an önce korunmaya alınması çalışmaları kapsamında Milas’a geldi.

Milas Belediyesi Ana Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen toplantıya; Muğla Vali Yardımcısı Faruk Bekarlar, Milas Kaymakamı Şahin Aslan, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Enver Tuna, Belediye Meclis üyeleri, ÇEKÜL Vakfı Milas Temsilcisi Fatih Abban, MİÇEV Başkanı Nevzat Çağlar Tüfekçi, Milas Kent Konseyi’nin Kent Kimliği, Tarihi Doku, İmar ve Kentsel Gelişim Komisyonu üyeleri, Milas Belediyesi’nin ilgili birim yöneticileri, Beçin Belediye Başkanı Mehmet Balcı ve Müze Müdürü Erol Özen katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat: “Belediye başkanı seçildiğimiz süreç içerisinde restorasyon ve tarihi değerlerin ayağa kaldırılması konusundaki hassasiyetimiz çerçevesinde bazı toplantı ve çalışmalara katıldık. Bu toplantılarda Prof. Dr. Metin Sözen’i ilgiyle izledim. En son Gaziantep toplantısında aldığımız mesaj bir yerde kentin ve tarihin ruhunu ayağa kaldırılması için gerekli ve zorunlu olan şart ortak aklı harekete geçirmektir. Bu anlamda sevinerek görüyoruz ki Milas’ta bu ortak akıl oluşmuş durumdadır. Belki de şimdiye kadar başarmak istediğimiz hedefler doğrultusunda en olumlu koşulları yakalamış durumdayız” dedi.

“VALİLİK OLARAK DESTEK VERİYORUZ”
Muğla Vali Yardımcısı Faruk Bekarlar da, “Kültürel bir mirasa sahip olan Milas’ın bu kimliğini koruyarak ve geliştirerek gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak çalışmalarda Valiliğimizin destekçi olduğunu valimiz adına ifade etmek istiyorum. Sahip olduğumuz kıymetlerin korunması anlaşılması çok önemli. Milas’ın bu noktada önemli bir sinerji yakaladığını fark ediyoruz. Burada bulunanlardan bunu görüyoruz. ÇEKÜL desteğiyle hocamızın rehberliğinde Milas önümüzdeki yıllar çok güzel çalışmalara imza atacaktır” diye konuştu.

Milas’ın tarihi ve kültürünü ayakta tutmak ve geleceğe aktarabilmek konusunda yapılan toplantının ardından tarihi mekanlarda inceleme gezisi yapıldı. İnceleme gezisinde; Hacı Ali Konağı, Hadi Eskişar Evi, Sefa Oteli, Çöllüoğlu Hanı ve Arasta da incelemelerde bulunuldu.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı-Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen tarihi mekanları gezdikten sonra yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Arkadaşlar daha önce yaptığımız toplantıların belgelerini getirdiler. Bu tartışmaları biz birkaç kez Türkiye’nin en önemli çeşitli alanlarında birikimi olan uzmanlarla burada tartışmıştık. Aradan geçen oldukça uzun zaman içinde bugün o dediklerimiz ne kadar şeklini koruyor veya bugünkü değişen koşullar içinde onları yeniden gözden geçiriyoruz. Kentin tarihsel ve önemli bölümleri yani altta antik kent üstü çarşısı ve mahalleriyle beraber tarihin her dönemi iç içe yaşıyor, bunu okutmak lazım. Her gelene bunu anlatmak lazım. Öncelikle kaynaklarımızı göreceğiz ve nerelere harcamamız gerektiğine karar vereceğiz”

Değerlendirme gezisinin ikinci kısmında ise Hacı İlyas Meydanı, Tabakhane Caddesi Özel Proje Alanı, Tarihi Köprü, Baltalı Kapı Özel Proje Alanı gezildi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2009 Çarşamba 12:27:38
Güncelleme :15 Temmuz 2009 Çarşamba 12:29:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Metehan Metehanoğlu IP: 88.234.8.xxx Tarih : 15.07.2009 14:50:22

Bravo Sayın Başkana. Seçildikten sonraki ilk ele aldığı ciddi konu kültürel korumacılık olayı. Bu yaklaşım, tüm Belediye Başkanlarımıza örnek olmalıdır!..