25 Ağustos sonrası ise bu bedel 90 milyar liraya çıkıyor. Muğla bölgesinde bulunan taşıyıcılar kooperatiflerinin başkanları ve temsilcileri, Yatağan 11 No’lu Taşıyıcılar Kooperatifi’nde biraraya geldi. Başkanlar, yeni yasanın kooperatiflerin kapısına kilit vurduğunu ileri sürerken, büyük özel taşıma şirketlerinin önünü açtığını söylediler.
Türkiye genelinde 450 kamyon taşıma kooperatifinin bulunduğunu söyleyen 11 No’lu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Haldun Cinaz, "Hükümet, AB uyum yasaları çerçevesinde çıkardığı Karayolu Taşımacılık Kanunu’nda adeta kooperatifleri cezalandırdı. Ferdi taşımacılık bu yasayla tarih olurken, kooperatiflerin de kapısına kilit vuruluyor. Kooperatifler zorla şirketleşmeye zorlanırken, büyük taşıma şirketlerinin ekmeğine yağ sürülüyor. Küçük esnaf ortadan kaldırılmak isteniyor. Milyonlarca kamyon esnafının ekmeği ile oynanıyor." dedi.
Yeni çıkan yasaya göre, kamyoncu esnafına K1 ve L1 türü belge verileceği, K1 türü yetki belgesi için gerçek kişilerin kendi adına kayıt ve tescil edilmiş en az 25 ton istiap haddinde, taşıma kooperatifleri dahil tüzel kişilerin kendi adına kayıtlı ve tescil edilmiş en az 75 ton istiap haddinde eşya taşımaya mahsus özel taşıma filosu bulundurması gerekiyor. Bu belgeyi almak için 25 Ağustos tarihine kadar 75 milyar lira, 25 Şubat 2005 tarihine kadar ise 90 milyar lira belge ücreti alması gerekiyor. L1 türü yetki belgesi almak isteyenler ise gerçek ve tüzel kişilerin kendi adlarına kayıt ve tescil edilmiş en az 100 ton istiap haddinde eşya taşımaya mahsus özmal ticari taşıt filosuna sahip olmaları gerekiyor. Ayrıca bu işe elverişli en az 1000 metrekare kapalı ve yükleme, boşaltma, depolama, istifleme ve paketleme alanına sahip olması şartı getirildi. İstenilen bu taşınmazların mülkiyetine tam olarak sahip olunmaması halinde, mali yeterlilik şartı olarak Ulaştırma Bakanlığı’na 175 milyar lira kati ve süresiz banka teminat mektubu vermesi gerekiyor. İşletme faaliyetlerinin sağlıklı yürütülebilmesi için de 250 milyar lira sermaye veya işletme sermayesine sahip olması gerekiyor.
Kamyoncu esnafı, yeni çıkan yasanın 4-5 kamyoncuyu biraraya gelerek şirket kurmaya yönlendirdiğini belirterek, "Bu devirde kim kime vekaletle de olsa kamyon verir. Zaten karnımızı zor doyuruyoruz. Bakanlık bizden 75 milyar lira yetki belgesi için para istiyor. Ferdi olarak taşımacılık yapamayacağız artık. Büyük şirketlere peşkeş çekiliyoruz." dediler.
Muğla’daki kamyon taşıma kooperatiflerinin başkanları, yasanın çıkmasının üzerinden 6 ay geçtiğini ve İdare Mahkemesi’ne yasanın iptali yönünde dava açma süresinin geçtiğini ifade ederek, "Yasanın iptali için İdare Mahkemesi’ne açılacak dava sürecinin yolu kapandı. Biz de tüm kooperatif başkanları olarak Danıştay’a yasanın iptali için başvuracağız. Manisa Soma Taşıyıcılar Kooperatifi, iptal için 13 Temmuz 2004 tarihinde Danıştay’a başvurdu. Biz de en kısa zamanda başvurumuzu yapacağız." diye konuştular.