Muğla Üniversitesi kampüsü içinde Alman Sunset firması tarafından hibe yoluyla montajı yapılan Türkiye’nin ilk ‘İki Eksenli Güneş İzleyicisi’ paneli devreye sokuldu. Tören öncesi dünyada ve Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynakları konusunda panel düzenlendi.
Panelde konuşan Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik, Dünyada en çok yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelen ülkelerin başında Avrupa Birliği’nin geldiğini belerterek, “AB çevre kirliliği yaratmayan, yenilenebilir enerji yatırımlarına önem veriyor. Dünya’da en çok yenilenebilir enerjiye yönelen ülkeler içinde AB ülkeleri ilk sırada. Bunu sırasıyla ABD, Çin, Hindistan ve Brezilya izliyor. AB ülkeleri tarafından kabul edilen 20-20-20 paketi yenilenebilir enerji kaynaklarını yönelmeye mecbur kılıyor.Türkiye ise enerji arz talep dengesinde maalesef çok geride. Ürettiğimizden fazlasını harcıyoruz. Fakat son zamanlarda yenilenebilir enerji konusunda önemli atılımlar yapılıyor. Türkiye’de 4 bin 600 km2’lik bir alanda güneş enerjisinden faydalanma potansiyeli var. Bu alanda eğer güneş enerjisi sistemi kurulursa. toplam 380 milyar Kwh’lik bir enerji üretimi gerçekleşecek” dedi.
POLİTİKACILARA İŞ DÜŞÜYOR
Sunset Enerji firması yetkilisi Olaf Fleck, Türkiye’deki ilk döner eksenli güneş paneli sisteminin Muğla Üniversitesi’nde uygulandığını belirterek, “10 yıldır Muğla Üniversitesi ile birlikte yürüttüğümüz alternatif enerji kaynakları çalışmaları, bölgeyi güneş kenti yapacaktır. Muğla’nın güneş kenti olabilmesi için politikacılara büyük işler düşüyor. Konuyla ilgili kanunların çıkarılması ve hemen uygulamaya konması gerekiyor. Avrupalı turistler güneşi görmek için Muğla’ya geliyor. Şimdi de enerji için gelecekler. Muğla için alternatif enerjileri kullanma zamanı gelmiştir” dedi. Alman Firma Yetkilisi Gabriele Eichner ise güneşin bir zorunluluk olduğunu ve Türkiye’nin sahip olduğu güneş potansiyelini iyi şekildi kullanması gerektiğini kaydetti.
GÜNEŞTEN YARARLANMALIYIZ
Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Türkiye’nin enerjiye büyük gereksinimi bulunduğunu belirterek, bu gereksinimi dışa bağımlı olarak sağlayabildiğini söyledi. Çevre ülkelerde çıkan petrolün Türkiye’de olmamasına anlam veremediğini kaydeden Başkan Gürün, “Türkiye’de petrole ihtiyaç var ama kaynak yok. Kömür var ama çevreyi kirletiyor. Doğalgaz ihracatı yapılıyor, fakat anlaşmalar yüzünden kullanmadığımız doğalgazın parasını ödemek zorunda bırakılıyoruz. Bunların üzerine yine dışa bağımlılık yaratacak olan 2 adet nükleer santralin kurulması düşünülüyor. Türkiye’nin milli bir enerji politikası olmalıdır. Güneşten fazlaca yararlanan bir ülke olmamıza rağmen, bunu değerlendiremiyoruz. Türkiye’nin bir güneş enerjisi hedefi yok. En kısa sürede yasa çıkmalı ve güneşten yararlanmalıyız” diye konuştu.
Panelin ardından Türkiye’nin ilk ‘İki Eksenli Güneş İzleyicisi’ panellerin devreye sokulması töreni gerçekleştirildi. Törene Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, Belediye Başkan Dr. Osman Gürün, Alman Dena ve Sunset firmalarının yetkilileri katıldı. Devreye sokulan ‘İki Eksenli Güneş İzleyicisi’ yılda 30 bin KWh enerji üretiyor. Bu da 10 konutun tükettiği enerjiye eşit.
![]() |
![]() |