16
Eylül
2024
Pazertesi
MUĞLA

Muğla'da 'Leylek Köyü' projesi

Türkiye'de ilk defa bir köyde, "Leylek Köyü" projesi ile leylekler koruma altına alındı. Projeye, Birleşmiş Milletler Çevre Fonu'ndan da maddi destek sağlandığı belirtildi.
Muğla'nın turistik beldelerinden Gökova'nın Akçapınar Köyü'nde, "Leylek Köyü" projesi ile leylekler hem korunuyor hem de turizme ivme kazandırılmaya çalışılıyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Küresel Çevre Fonu Küçük Destek Programı fonundan da destek sağlanan proje sayesinde köydeki leylek popülasyonunun arttığı kaydedildi.
Projeyi yürüten Gökova-Akyakayı Sevenler Derneği Başkanı Alman Heike Thol-Schmitz, 18 yıldır leyleklerin korunması amacıyla çalıştıklarını ifade ederek, "2001 yılında Birleşmiş Milletler Çevre Fonu'na maddi destek için başvurduk. Çalışmalarımız sonucu Birleşmiş Milletler Çevre Fonu'ndan 44 bin 30 dolar destek aldık. Projenin toplam maliyeti 89 bin 660 dolar. Akçapınar'daki leylek projesinin amacı, hem leylekleri korumak hem de leyleklerin burada yaşamlarını daha rahat sürdürmesini sağlamak. Doğa turizmine de bu sayede destek veriyoruz. Şu anda Akçapınar Köyü'nde yaklaşık 50 çift leylek yaşıyor. Tek sıkıntımız leylek yavrularının ilk uçuş denemeleri esnasında elektrik tellerine çarparak ölmeleri. Bununla ilgili olarak gerekli başvuruları da yapacağız. Şu anda yerli ve yabancı turistler için günlük köy içi turlarla projeyi tanıtmaya çalışıyoruz" dedi.
Akçapınar Köyü Muhtarı Şükrü Aslan ise, turizm alanı içinde kalan köyün, hem turizmden nasibini alması hem de köyün müdavimleri haline gelen leyleklerin korunmasını istediklerini söyledi.
MUĞLA - İHA
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2004 Pazartesi 01:13:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
emin çandarlı IP: 88.226.149.xxx Tarih : 8.02.2008 11:05:25

meraba ben akçapınar köyünün bir genciyim söylemek istedigim şu ana kadar leylek ler için hiçbirşey yapılmadıgı ve son 5yıldırda nerdeyse hiç leylek kalmadıgı bence leyleklerin istedigi elektirik tellerinin kalkması onların başka hiçbir şeye ihtiyacı yokonlara ayrılan ödenekle birşey yapılmayınca insanın aklına kötüşeyler geliyo teşekürler.bilmem anlatabildimmi