24
Nisan
2025
Perşembe
MUĞLA

Muğla'da su uyarısı

Son yılların en kurak kış mevsiminin yaşanmasının ardından, yağış miktarındaki düşüş, küresel ısınma ve su kuyularındaki suyun azalması, Türkiye'deki birçok belediyeyi su konusunda değişik tedbirler almaya yöneltti. 

Muğla'nın içme suyunu karşılayan Bahçeyaka su kuyularında herhangi bir sıkıntının olmadığı açıklanırken, ileride sıkıntı yaşanması gündeme gelirse, yedekte bekletilen iki su kuyusu devreye girecek. Muğla Belediye Meclis toplantısında olası bir su sıkıntısına karşı bağlayıcı karar yerine tavsiye kararı alındı. Belediye Meclis Üyesi ve Plan Bütçe Komisyonu üyesi Hilmi Giresun tarafından gündeme getirilen ve tavsiye niteliğinde alınan karara göre, vatandaşların aşırı su israfına karşı bilgilendirilmesi istendi.

Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün de, Muğlalılara su tasarrufu çağrısında bulundu. Gürün, "Kent merkezimizde yeterli ve sağlıklı içme suyu rezervi bulunmasına rağmen, kurak ve sıcak bir yazın bizi beklediği anlaşılıyor. Bu yüzden bütün hemşerilerimizi su tasarrufuna çağırıyorum" dedi. Belediye Başkanı Gürün, su tasarrufu çağrısı yaparken, "Önümüzdeki günlerde daha sıcak ve daha kurak günler bizi bekliyor. Muğla'mızın şu an için önemli bir su sorunu yok. Ancak, bütün ülkemizin önemli bir sıkıntısı olan su konusunda, her sorumlu yurttaşın tasarruf uygulaması gerektiğine inanıyorum. İller Bankası yetkilileri ve belediyemiz Su ve Kanalizasyon İşletmesi BESKO Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı incelemeye göre, Muğla'nın su sıkıntısı yok. Ancak, ulusal bir değer söz konusu olduğunda önümüzdeki
yılları da düşünerek azami tasarruf yapmamız gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.

Su, Kanalizasyon ve Otobüs İşletmesi Müdürlüğü BESKO tarafından hazırlanan 13 maddelik tasarruf paketinde şunlar yer alıyor:
"Musluklarınızı, sifonlarınızı daima bakımlı tutun. Bozuk olanları hemen onarın. Çünkü saniyede bir damla akan su, yılda 3 metreküplük yani 3 tonluk bir tüketime tekabül eder. Çamaşır ve bulaşık makineleri bir defada ortalama 40 litre su tüketmektedir. Makinelerinizi tam doldurmadan çalıştırmayın ve kısa programları tercih edin. Banyo yerine duşu tercih edin. Bir duşta ortalama 50 litre su, bir banyoda 150 litre su tüketilir. Tek bir kişi yılda ortalama 49 bin 140 litre suyu tuvaletlerde tüketir. 

Sifonun bir kez çekilmesi ile 10 litre su harcanır. Yeni teknolojiler sayesinde standart modellere göre yüzde 60 daha az su tüketen klozetler bulunmaktadır. Rezervuarların boyutunu küçültün. 12-20 litrelik yerine 6-7 litrelik ve kademeli rezervuarları tercih edin. Tıraş olurken, ellerinizi yıkarken, dişlerinizi fırçalarken, bulaşıkları sabunlarken açık bırakılan musluk, dakikada yaklaşık 15-20 litre suyun boşa akmasına sebep olur. Bu işleri yaparken musluğu ihtiyacınız olduğu kadar açın. İçme suyu dışındaki suları birkaç kez kullanmaya çalışın. Sebze ve meyve yıkadığınız suyla çiçekleri ve bahçeleri sulayabilir, temizlik yapabilirsiniz. Evde kullanılan temizlik malzemeleri, atık sularla birlikte nehirlere karışır. İçinde fosfat bulunmayan ve suda ayrışabilen temizlik ürünlerini kullanın. Temizlikte sıvı sabun, toz sabun gibi doğal esaslı olanları tercih edin. Diğer kimyasal deterjanların doğal ortam için sakıncalarının yanı sıra bol suyla durulanmaları gerekir. Otomobilinizi ve balkonlarınızı hortumla yıkamak yerine silerek veya kova ve sünger kullanarak temizleyin. Hortumla yıkama, yaklaşık 550 litre su kullanımı demektir. Su basmasını engellemek için evden çıkarken ana vanayı kapatmayı unutmayın. Çamaşır suyu, atık maddelerin ayrılıp çözülmesini sağlayan yararlı bakterileri öldürür. Çamaşır suyunu olabildiğince az kullanın. Kapı önü, balkon, teras gibi yerlerin temizliğinde hortumla su tutmak yerine süpürge kullanın. Bahçenizi sulamak için, buharlaşmanın az olduğu sabah ya da akşamüstü saatlerini tercih edin. Suyu kireç ve bakterilerden arındıran filtreler kullanın" dedi.

17.05.2007 13:15:40 TSI
NNNN
iha
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2007 Perşembe 15:05:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
arifay IP: 88.243.128.xxx Tarih : 23.05.2007 15:56:06
kaç aylık veya kaç yıllık suyuuz kaldı