24
Nisan
2025
Perşembe
MUĞLA

Nar üreticinin yüzünü güldürdü

Muğla ve yöresinde son yıllarda ihracatta büyük artış gösteren Nar ürünü, ihracatçının da gözdesi durumunda.

Özellikle Dalaman çukuru denilen, Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz’de Portakal ve Mandalina bahçelerine Nar dikimi başladı. Ege Bölgesi’nin narenciye ambarı durumundaki üç ilçede, bu yıl rekoltenin iyi olmasına karşın, sadece limon, nar ve greyfurt üreticinin yüzünü güldürdü,

Narenciye ihracatı gerçekleştiren Gıda Tarım Pazarlama Şirketi sahibi Mehmet Merpez, Türkiye’nin narenciye üreten ülkelerle rekabet edebilmesi için narenciye üreticisinin desteklenmesini ve rekabet gücünün arttırılmasını istedi. Merpez, “Dalaman çukuru dediğimiz Ortaca, Köyceğiz ve Dalaman’da bu sezon 40 bin ton limon, 30 bin ton mandalina, 2 bin ton greyfurt, 120 bin ton portakal ve 15 bin ton dolayında da nar yetişti. Narenciye üretiminde Finike’ye rakibiz. Fakat mandalina ve portakal ihracatı az. Nedeni de uzun ömürlü olmayışı. Toplanan narenciyeler için yeterli soğuk hava deposu yok. AB ülkeleri standart üretim istiyor. Bunun için de çok sayıda tesise ihtiyaç var. Sadece Türkiye’de narenciyenin suyundan faydalanmak için ürün alınsa, yeni narenciye bahçeleri kurulur. Fakat şimdi tersi oluyor. Portakal ve Mandalina para etmeyince, üretici Nar ve limona yöneldi. Akdeniz çanağında Türkiye’de İspanya’dan 20 gün önce ürün alınıyor. Bu bir avantaj. Fakat, AB ülkeleri İspanya’nın ürünü çıktıktan sonra kendi birlik ülkelerden almayı tercih ediyor. İlk 20 günde sattığımız ürün karımız oluyor. Bu da bizim için bir avantaj” dedi.

Dalaman çukurundan yıllık 500-600 tır ürün ihraç ettiklerine değinen Merpez, “Portakal ve Mandalina nedense uzun ömürlü olmadığı için fazla ihraç edemiyoruz. Fakat bunun yanında Limonda 40 bin tonun yaklaşık yüzde 70’ini, 15 bin tonun Nar’ın yüzde 60’ını ve Portakalın da ancak yüzde 50’sini ihraç edebiliyoruz. Nar ürünü üreticiler için yeni bir ürün. Son yıllarda dikim alanları arttı. Özellikle Portakal ve Mandalina ağaçlarının yerine Nar ağaçları almaya başladı” diye konuştu.

REKABET ŞANSIMIZ YOK
Türkiye’nin narenciye üreten ülkelerle rekabet etme şansının yok denilecek kadar az olduğunu belirten Merpez, şunları söyledi: “AB ülkeleri narenciye büyük destekler veriyor. Türkiye’de 1 ton ihraç ürüne 100 dolar destek var. AB ülkeleri genellikle kendi birlik ülkelerinin mallarını tercih ediyor. Biz ise daha çok Balkan ve Rusya'ya ihracat yapıyoruz. Şu anda üretici narenciyenin kilosunu 30 kuruşa satmaya çalışıyor. Satamadıkları da ağaçta kuruyup gidiyor”

iha
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2009 Salı 22:41:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?