22
Aralık
2024
Pazar
MUĞLA

Ormancılara seyyar karakol

(ÖZEL) - ORMANCILARA SEYYAR KARAKOL

Son üç yılda orman yangınlarına karşı büyük başarı elde eden Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, yeni yangın sezonu için çalışmalarını şimdiden başladı. Ormancılık faaliyeti alanında, hem teknoloji, hem de insana dayalı faaliyetlerini geliştiren Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, önümüzdeki sezon bir önceki sezonda elde edilen başarıyı daha yukarıya çıkarmak istiyor.

Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, önümüzdeki yıldan itibaren yangına en hassas bölgelerde en az 15 adet yeni arazöz ekipleri için seyyar prefabrik binalar yapacaklarını belirterek, “Bu binalar bir nevi ormancıların karakolu olacak. Her seyyar binada bir arazöz bulunacak. 10 kişilik ekipler bu binalarda yatıp kalkacak. Prefabrik binalarda yatakhane, mutfak gibi tüm donanım bulunacak. Bu ekip yangına ilk müdahale ekibi olacak. Estineldiği zaman da bu binalar başka bölgelere taşınabilecek” dedi.

Bölge Müdürü Aydın, 15 adet yeni araç aldıklarını kaydederek, “Bu araçlar tüm ilçelere ve yangına hassas noktalarda konuşlandırılacak. Her araç bir arazözün tüm özelliklerini taşıyor. 300 kilo su tankı, 750 kilo köpük atma özelliğine sahip. Bu araçlar arazözlerden daha küçük ve çevik olması nedeniyle yangına da ilk müdahaleyi yapacak” diye konuştu.

Muğla’da yeni bir projeyi hayata geçirdiklerini söyleyen Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, “Kısa adı YARDOP olan ‘Yangına Dayanıklı Türlerle Orman Kurma Projesi’ çerçevesinde yangına hassas bölgelerde, özellikle Gökova, Akçapınar ve Köyceğiz hattında yangına dayanıklı değişik canlı koruma bantları oluşturacağız. Bu bantlar sayesinde olası yangınlarda alevlere dayanıklı türler ile yangının büyümesini engelleyeceğiz” şeklinde konuştu.

Orman yangınlarında özellikle havadan müdahalede esnasında helikopterlerin su alma konusunda zamanın çok önemli olduğunu söyleyen Aydın, şunları söyledi: “Son üç yılda yangın havuzu ile büyük başarıyı sağladık. Hedefimiz var olan su çukurlarının sayısını 170’e çıkarak yangınlara su atan helikopterlerin sorti süresini 3 dakikaya indirmek. Şu anda 156 adet su çukuru var. Bunların sayısını 170’e çıkardığımız zaman helikopterler 3 dakikada bir sorti yapabilecek hale geliyor”

YURTDIŞI GÖREV İÇİN TİM HAZIRLANDI

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün yurt içi yangın söndürme timlerinden ayrı bir timin yurt dışı görev için hazırlandığını belirten Aydın, “Geçtiğimiz yıllarda komşu ülkelerdeki yangınlara Muğla’dan ekip gönderdik. Özellikle komşumuz Yunanistan’a son iki yılda çıkan orman yangınlarına Muğla’dan yangın söndürme uçağı görev aldı. Ekip olarak da Orman Genel Müdürlüğümüz tarafından orman mühendislerinin yabancı dil öğrenme şartı getirildi. Yurt dışı görevlerde görev alacak Tim’in başında yabancı dil bilen bir mühendisimiz görev alacak” ifadelerini kullandı.

FRANSIZLARLA İŞBİRLİĞİ

2010 sezonunun hazırlıklarını şimdiden başladıklarını açıklayan Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, şöyle konuştu: “Bu amaçla geçen günlerde Antalya’da Fransızlarla bir eğitim çalışması yaptık. Karşılıklı olarak iki ülkenin orman teşkilatı bilgi alışverişinde bulundu. Özellikle, arazözlerin ileri sürüş teknikleri, arazözlerin maksimum kapasitede çalışmaları konusunda eğitim çalışması yapıldı” dedi.

DENİZ TİMİ HAZIR

Muğla’nın kıyı kesiminde özellikle koylarda çıkan yangınlara karşı bu sezon başında oluşturulan deniz Tim’inin önümüzdeki yangın sezonlarında da hazır kıta bekletileceğini belirten Aydın, “ Fethiye Göcek’te bir tekne kiralandı. Teknede 15 kişilik bir yangın söndürme ekibi var. Muğla’nın özellikle Dalaman ve Göcek koylarında karadan araçların ve ekiplerin ulaşmasının çok zor olduğu bölgelere deniz timi müdahale ediyor. Bu ekip yangın sezonu boyunca Göcek’te konuşlandırılıyor” ifadelerini kullandı.

(ÖZEL) - ORMANCILARA SEYYAR KARAKOL
(ÖZEL) - ORMANCILARA SEYYAR KARAKOL
İHA
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2009 Pazar 14:21:03
Güncelleme :22 Kasım 2009 Pazar 15:33:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?