Muğla’nın Ortaca ilçesinde yıllardır süregelen portakal ve limonun markalaşma çalışmaları nihayet gerçekleşiyor.
Bölgede üretilen ürünün başka bölgelerin ismi ile satılmasından üreticinin büyük zarar ettiğini dile getiren İlçe Hal’inde komisyonculuk yapan bir firma, İzmir bağlantılı olarak “Ortaca” ismi ile limon ihracatına başladığı bildirildi.
Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü; yıllardır bölgede üretilen ürünlerin başka bölgelerin ismi ile satılmasından üreticinin büyük zarar ettiğini bildirerek, “Ortaca ilçesi genelinde Portakal, Limon, Pamuk, Nar, Domates gibi ürünlerin üretim yapılmaktadır. Muğla bölgesinde ciddi bir potansiyele sahip olan ve yaklaşık 30 bin dekarlık bir alanda üretim yapılmasına karşın, yıllardır ilçe genelinde üretilen ürünler, markalaşma sağlanamadığı için, üretilen ürünleri başka bölgelerin damgaları vurularak satışa çıkartılıyordu. Ortaca Ziraat Odası ve üreticilerin çalışmaları sonunda ‘Ortaca’ ismi markalaşma çalışması son aşamasına geldi. Hatta bazı ürünler ‘Ortaca’ adı ile satışa çıkmaya başladı. Ortaca Halinde faaliyet gösteren, ‘Çiftçiler Komisyon’ firması İzmir’li bir ihracat firması ile anlaşarak, bölgede yetişen limon ve narenciye ürünlerini ‘Ortaca’ Patenti ile Avrupa’ya satışına başladı” dedi.
Çiftçiler Komisyonu üyesi Mehmet Çiftçi de, “Bundan sonra Ortaca’dan gidecek olan limon ve benzeri ürünler ‘Ortaca’ patenti altında gidecek. Biz bu girişimi yaptık ve logomuzu hazırladık. Üreticilerimizden aldığımız ürünlerin tamamını işletmemizde işleyerek kasalayıp, yurtiçi ve yurt dışına ihraç hale getiriyoruz. Bu işin de ilk başlangıcını da AK Parti İlçe Başkanı Mesut Yazan’a ait bahçeden topladığımız limonlarla yaptık ve ilk parti ihracatını başlattık. Bundan sonra talebe göre alınan ürünleri işleyerek bir firma aracılığı ile ihraç edeceğiz” diye konuştu.
ÜRÜN YARI FİYATINA GİDİYOR
Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü ise, “Biz belediyeye daha önce haldeki ürüne Finike damgası vurulmasını engelleyin diye müracaat etmiştik. Şu anda da limonda patent alma çalışmalarımız devam ediyor. Tübitak’tan tahlil neticeleri alındı, şu anda da üniversitenin neticesini bekliyoruz. Sezona kadar büyük ihtimalle yetiştireceğiz ve patent enstitüsüne göndereceğiz” şeklinde konuştu.
Ortaca limonuna patent alınmasının üreticiye büyük kazanç sağlayacağını belirten Salim Çöllü, şunları söyledi: “Ortaca isminin marka olmaması yüzünden üretilen ürünler Hal’den başka bölgelerin ismi ile gidiyordu. Buda mesela Finike’de limonun kilosu 80 kuruşa giderken, bizim limonumuzun 40 kuruşa gitmesine neden oluyordu. Patent alımından sonra markalaşma sağlanınca bu sorun ortadan kalkacak ve Ortaca ismiyle piyasaya sürülecek ürün, hak ettiği değerden satılacak”
BELEDİYEDEN DESTEK
Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik bu girişimin büyük önem arz ettiğini belirterek, şöyle konuştu: “Ortaca tarım alanında pek çok üretim yapılan bir konumda. Burada üretilen ürünlerin de markalaşması ve tanıtımı açısından
büyük önem arz ediyor. Bu anlamda, markalaşma ve tanıtım açısından Ortaca için yapılacak her türlü çalışmayı belediye olarak destek vereceğiz. Bu gibi çalışmalar sayesinde Ortaca’nın adı pek çok alanda daha iyi tanınacak”
2009’DA 50 BİN TON ÜRETİM
Ege Bölgesi’nde narenciye rekoltesine iller bazında bakıldığında en fazla üretimin gerçekleştiği il Muğla. Muğla’yı sırasıyla, İzmir, Aydın ve Balıkesir takip ediyor. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin Ağustos 2009’da yaptığı açıklamada, Rekolte Tespit Komisyonu’nun araştırmasına göre, 2009 yılında Muğla’da toplam 164 bin ton rekolte olacağı belirtilmişti. Bu rekolte de 113 bin ton ile portakal ilk sırada yer alırken, 35 bin ton limon, 13 bin ton mandarin ve 1.880 ton greyfurt (altıntop) üretimi gerçekleşeceği belirtiliyor. Ortaca’da ise, 2009 yılında 50 bin ton yaş sebze ve meyve üretimi gerçekleştirildiği tahmin ediliyor. Bunun 20 bin tona yakın miktarını portakal oluştururken, 12-13 bin ton limon ve 16-17 bin ton nar üretimi oluşturuyor.