24
Nisan
2025
Perşembe
MUĞLA

Ortaca'da Kadına Şiddet konferansı

Ortaca Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Kadına Karşı Şiddet, Tecavüz ve Çözüm Önerileri” konulu konferans yoğun ilgi gördü.

Ortaca İlköğretim Okulu Konferans Salonu’nda düzenlenen ve İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Nazlı’nın konuşmacı olarak katıldığı konferansı Ortaca Kaymakamı Mustafa Gürdal, İlçe Milli Eğitim Müdürü Şennur Şahbudak, Halk Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yurtseven, okul müdürleri , öğretmen ve öğrenci ve çok sayıda davetli takip etti.

Konferansta kadına karşı şiddet, tecavüz ve çözüm önerileri konularında bilgiler veren Prof. Dr. Nilüfer Nazlı, kadına şiddet ve ülke genelinde hangi bölgelerde daha fazla şiddet uygulandığı ve bu yapılan şiddete maruz kalan kadınlar için çözüm yolarının neler olduğunu anlattı. Boşanma oranlarına da değinen Nazlı; “2005 yılında yüzde 0 1.33 olan boşanma oranları 2006 yılında yüzde 0 1.28, 2007 yılında ise gene artış göstererek yüzde 01.34’de yükselmiştir. Ve bu bölgelere göre de değişken olmaktadır. Verilere göre boşanmada en yüksek olan bölge yüzde 0 1.86 Ege Bölgesidir. Bu sıralamayı sırası ile binde 1.78 ile İstanbul, 1.60 ile Batı Anadolu, boşanma hızının en düşük olduğu bölgeler ise sırasıyla binde 0,43 ve 0,44 ile Kuzey Doğu Anadolu ve Orta Doğu Anadolu takip etmektedir” dedi.
Kadına karşı şiddet tanımları ile ilgili olarak da bilgiler aktaran Nazlı, “Kadına karşı şiddet en yaygın ve sık olarak rastlanılan kadının insan hakları ihlalleridir. Ve ortaya çıkan kadına yönelik aile içi şiddet araştırmasını sonuçları kadın örgütlerinin yıllardır işaret ettiği şiddetle ilgili gerçeklerin nihayet bizzat devlet tarafından yapılan geniş bir araştırma ile doğrulanması anlamına geliyordu” diye konuştu.

Kadın statüsünde kadına karşı şiddet raporları hakkında da açıklamalarda bulunan Nazlı, şöyle konuştu: “Beş ana başlıktan toplanan bu raporların başından kentte ve kırsal kesimde kadına uygulan şiddet oranlarının değiştiği okumuş bir kadınla cahil bir kadına uygulanan şiddet oranlarını farklılaştığı istatistik olarak gözlenmektedir. KSGM raporlarındaki en vahim veri ise eski eşi veya birlikte olduğu erkeklerden fiziksel ve cinsel şiddet gördüğünü açıklamış olan kadınların yüzde 92 sinin hiçbir yere başvurmamış oldukları ortaya çıkmasıdır”
 

iha
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2009 Salı 12:43:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?