Stratejik tarım ürünü pamuktan büyük kaçış sürüyor. Milas'ta 1990'lı yıllarda yaklaşık 50 bin dönümlük alana ekili pamuk, 2008 yılına gelindiğinde 8 bin dönümle yok olmaya yüz tuttu. Pamuktan kaçan çiftçiler, tarımın parlayan yıldızı mısıra dönüyor.
Türkiye'de stratejik sanayi ürünü olan pamuk, yok olmakla karşı karşıya. Ülke genelinde pamuk ve şeker pancarından kaçan çiftçiler, tarımın parlayan yıldızı mısır üretimine geçiyor.
Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, çiftçinin pamuktan para kazanamaması ve su sıkıntısının gün geçtikçe artmasından dolayı pamuk üretiminden neredeyse tamamen vazgeçildiğini söyledi.
1990'lı yıllarda Milas'ta toplam tarım arazilerinin 50 bin dönüm gibi çok büyük bir oranını kaplayan pamuk tarlaları, 2008 yılına gelindiğinde 8 bin dönüme düştü. Çiftçiler 2008 yılına gelinmesine karşın, devletin 2007 yılı için vereceği pamuk destekleme birim fiyatını açıklamaması, maliyetlerin gün geçtikçe artmasından şikayetçi.
Pamuk üretiminin Milas için aynı zamanda ekonomisini canlı tutan bir kültür olduğuna dikkat çeken Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, pamuk ekmekten vazgeçen çiftçilerin azımsanmayacak bir oranda dane ve silajlık mısır üretimine geçtiğini söyledi.
Milas Ziraat Odası'nda görevli Ziraat Mühendisi Serdar Baltacı ise mısıra olan talebin yüzde 50 dane, yüzde 50 de silajlık mısır şeklinde olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Geçen yıl kuraklığa dayanıklı mısır tohumu üzerinde yaptığımız çalışmalarda başarılı sonuç almıştık. Bunun da etkisiyle çiftçilerimiz mısıra çok yoğun talep gösteriyor.
Kuraklığa dayanıklı tohumla ilgili çalışmalarımız bu yıl da sürecek. Mısır tohumu satışları, henüz mısır sezonunun başlamamasına rağmen rekor denecek seviyede."
Nisan, Mayıs, Haziran aylarında ekimi yapılan mısıra en çok Karakuyu, Ağaçlıhöyük, Ovakışlacık, İçme, Damlıboğaz, Savran, Avşar, Yaşyer, Koru, Yakaköy, Akyol ve Gökçeler köylerinden yüzde 90 oranında bir talep olduğunu anlatan Baltacı, sözlerini şöyle tamamladı: "Mısır üretimi yapan çiftçilerimiz için Milas Ziraat Odası olarak arazi kontrolü desteğini ücretsiz vereceğiz. Ayda iki kez ürünlerin gelişimini takip edip üreticileri nasıl bir yol izlemeleri gerektiği yönünde uyaracağız. Ayrıca, nem ölçme
makinesiyle de en uygun hasat zamanının belirlenmesi konusunda yardımlarımız olacak."