21
Kasım
2024
Perşembe
MUĞLA

Sağlıkta şiddete tepki

SAĞLIKTA ŞİDDETE TEPKİ

Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Naki Bulut, Yatağan Devlet Hastanesi Acil Polikliniği’nde görevli Dr. Çağlayan Üçpınar’ın geçtiğimiz günlerde fiziki saldırıya maruz kaldığı iddia ederek, bu saldırıyı kınadı.

Dr. Naki Bulut, toplumdaki yaygın şiddet ortamının endişe verecek boyutlara ulaştığını, sağlık meslek alanı can güvenliği konusunda riskli bir alan haline geldiğini açıkladı. Şiddeti önleyici önlemlerin ivedilikle yasal ve idari düzlemde ele alınmasını isteyen Bulut, “Yatağan Devlet Hastanesi Acil Polikliniği’nde çalışan meslektaşımız Dr. Çağlayan Üçpınar 28 Eylül 2010 tarihindeki nöbetinde hasta yakınları tarafından fiziksel şiddete maruz kalmıştır. Hastasının sağlığından başka bir kaygısı bulunmayan, bu amaç için olumsuz şartlara rağmen olağanüstü çaba gösteren meslektaşımız ve bir hastane güvenlik görevlisi nedensiz bir şekilde görev başındayken saldırıya uğramışlardır. Son bir hafta içinde ülkemizin hemen her bölgesinde hekimlere yönelik şiddet örnekleri göstermektedir ki; toplumumuzdaki yaygın şiddet ortamı endişe verecek boyutlara ulaşmıştır. Sağlık meslek alanı can güvenliği konusunda riskli bir alan haline gelmiştir. Şiddeti önleyici önlemlerin ivedilikle yasal ve idari düzlemde ele alınmasının önemi açıktır. Sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddetin nedenleri olarak; toplumumuzda şiddete maruz kalma ve şiddeti çözüm olarak görme oranının giderek artması, sağlık kuruluşlarında yeterli güvenlik tedbirlerinin olmaması, ekonomik kriz, alkol, madde kullanımının yaygınlaşması, medyanın sağlık haberleri ile ilgili tutumu yaşananlarda en önemli ve belirleyici etkenler olarak görülmektedir” dedi.

Isparta-Burdur Tabip Odası’nın 2008 yılında sağlık çalışanları arasında yaptığı araştırmada tüm meslek yaşantısı boyunca en az bir kere şiddete maruz kalma oranının ortalama yüzde 64 olduğunu ifade eden Bulut, “Çalışma yaşamları boyunca en az bir defa şiddet içeren olaya tanık olduğunu söyleyen sağlık çalışanı oranı ise yüzde 96’dır. Son bir yıl içinde çalıştıkları kurumda şiddet içeren en az bir olaya tanık olduğunu söyleyen sağlık çalışanı oranı yüzde 56’dır. Pratisyen hekimler yüzde 66 ile en fazla şiddete tanık olan gruptur. Sağlık yöneticileri ve siyasi yetkililer, sağlık sorunlarının çözümü olarak da, sorunların nedeni olarak da hekimleri görmek ve göstermekten vazgeçmelidir. Çünkü sağlık sorunlarının çözümü de, sağlık sorunlarının nedeni de hekimler değildir. Hekime yönelik olarak giderek artan şiddetin, medyada yer alan hekimi aşağılayıcı, karalayıcı ve küçük düşürücü açıklamalardan ve yorumlardan da güç aldığı açıktır. Hekimler, her gün ağırlaştırdıkları yönetmelik ve uygulamalarla çalışma ortamını hekimler aleyhine bozan Sağlık Bakanlığının, aynı çabayı hekime yönelik şiddete karşı da göstermelerini beklemektedirler. Hekime yönelik şiddetin sorumlusu yalnızca şiddeti uygulayanlar değil, aynı zamanda şiddete sessiz kalıp, gereğini yapmayan, hekimi korumayan yetkililerdir” şeklinde konuştu.

SAĞLIKTA ŞİDDETE TEPKİ
İHA
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2010 Cuma 17:05:02
Güncelleme :1 Ekim 2010 Cuma 17:09:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?