Muğla’nın Dalaman, Köyceğiz, Ortaca ve Marmaris ilçelerinde yetişen Sığla (Günnük) ağacının reçineleri toplanmaya başlandı.
Ağaçların kabuklarının toplanarak kaynatılması ile elde edilen reçineler, 80 derece sıcaklıkta kaynatıldıktan sonra yağı ayrıştırılıyor. Dünya’da üç bölgede yetişen Sığla yağı, Honduras, Güney Amerika ve Türkiye’de Güney Ege Bölgesi’nin Fethiye, Dalaman, Ortaca, Köyceğiz ve Marmaris kıyı şeridinde yetişiyor. Yıllar itibari ile sığla yağı üretiminde büyük oranda yangınlar ve kuraklık nedeniyle düşüş yaşanırken, son yıllarda koruma altına alınan Sığla ağaçlarından üretim bazında artış yaşandığı açıklandı.
Muğla Orman Bölge Müdürlüğü İşletme Pazarlama Şube Müdürü Mehmet Egeli, bu yıl Muğla’da Sığla Yağı rekoltesinin 8 ton civarında olmasını beklediklerini belirtti. Egeli, Sığla Yağı üretimi için yurt dışına ihraç yapan bir firmaya reçinelerin toplanması, yağın sıkılması için ihale yaptıklarını belirtirken, üretilen Sığla Yağı’nın tamamının ihracata yönelik olduğunu söyledi.
Ekim ayının ortalarında başlayan Sığla yağı üretimi Muğla’da üç ayrı noktada gerçekleştiriliyor. Marmaris Bördübet mevkii, Marmaris Çetibeli ve Köyceği Kavakarası mevkiinde üretim gerçekleştiriliyor. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ihracatçı firmaya ihale edilen Sığla ormanlarının reçinesinin toplanması ve yağının sıkılması işlemi yaklaşık 2 ay devam ediyor. Sığla yağı üretimi gerçekleştiren ve ihracatçı firmadan kilosu 20 YTL’den işi alan Ali Atıcı isimli vatandaş, “Sığla yağı üretimi yaklaşık üç ay devam ediyor. Sığla Yağı ilaç, kozmetik ve gıda sanayinde kullanılıyor. Biz ihaleyi alan firmadan kilosu 20 YTL’ye üretimini aldık. Firma Muğla’daki üç üretim yerinde üretilen sığla yağlarını yurt dışına ihracat ediyor” dedi.
Geçmişte Mısır Kraliçesi Kleopatra'nın "aşk iksiri" ve parfüm olarak kullandığı sığla yağı, Hipokrat döneminden beri ilaç olarak da kullanılmıştır. Eski Mısırlılar sığla yağını mumyalama işlemleri sırasında da kullanmışlardır. Batmış Fenike gemilerinden çıkarılan içi sığla yağı dolu amforalar geçmişte sığla yağının Akdeniz ticaretinde önemli bir yer tuttuğunu göstermektedirler. Halk arasında Günnük yağı olarak da bilinen Sığla yağı, ilaç sanayinde önemli bir yer tutuyor. Özellikle mide ülseri rahatsızlığı bulunan vatandaşların aç karına bal ya da pekmez karıştırarak içmeleri ile mide ülserini önlüyor ve yarayı kapatıyor.
Sığla yağı elde etmek için bahar aylarında ağacın gövdesine çizikler çizilir. Temmuz ayından itibaren gövde üzerinde biriken salgı ve kabuklar özel bıçaklar ile kazınarak toplanır. Bu salgı ve kabuklar sıcak su ile kaynatıldıktan sonra özel preslerde sıkılarak sığla yağı elde edilir. Sığla yağının bileşiminde kokusunu veren sinnamik asit, uçucu yağlar ve reçine bulunur. Yağ, antiseptik özelliğe sahiptir. Parazitlere karşı etkilidir. Ciltte yumuşatıcı, rahatlatıcı, iltihap giderici ve yara iyi edici etkileri bulunmaktadır. Aynı zamanda temizleyici ve ter kokularını giderici olarak da kullanılır. Bu yağ, parfümeride sabitleyici (fiksatör) olarak kullanılmaktadır. Yani parfüm içersindeki güzel kokuların uçmamasını sağlar. Bu nedenle sığla yağı parfüm sanayinde önemli bir hammaddedir. Bunun yanı sıra sığla yağıyla yapılan sabunlar cilt yumuşatıcı etkiye ve güzel kokuya sahiptir.
25.09.2008 12:23 TSİ
NNNN