Milas İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve TARSİM Bölge Koordinatörü Hüseyin Ali Taşdemir’in katıldığı konferansta çiftçilere Devlet Destekli Tarım Sigortası ve Yeni Tarım Sigortaları Sistemi hakkında bilgiler verildi.
Tarım alanında riskin çok olduğunu kaydeden TARSİM Bölge Koordinatörü Hüseyin Ali Taşdemir,“Tarım sigortası yaptıranların primlerinin yüzde 50’sini devlet tarafından karşılanıyor. Ancak tarım sigortasında prim desteği sadece ÇKS’ye kayıtlı olan çiftçilere verilir. Ürünler, riskler, bölgeler ve işletme ölçekleri devlet tarafından sağlanır, prim desteği her yıl Bakanlık teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından belirlenir. Bir yer de örneğin Muğla’da bir afet olduysa buradan toplanan primler bu zararı karşılamaz. Bu durumda diğer illerdeki primler buraya kaydırılır. Daha büyük bir bölgede afet olursa sigorta şirketi zararı karşılamak için dünyaya açılır ve dünya çapındaki primleri buraya aktarır. Gönüllülük esasına dayanan tarım sigortası TARSİM’in ortağı olan 23 sigorta acentesinin birinden yaptırılabilir” dedi.
Teminat kapsamında olan riskler hakkında da bilgiler veren Taşdemir, “Bitkisel ürün sigortalarında; tüm bitkisel ürünler için dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan ve deprem risklerinin neden olduğu miktar kaybı. Sadece meyveler için dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem ve don risklerinin neden olduğu miktar kaybı sigorta kapsamındadır.
Çiftçi istediği takdirde, ek prim ödemek suretiyle meyve, sebze ve çiçekler için dolu yağışı nedeniyle meydana gelen kalite kaybı teminatı sayılan paketlere eklenebilmektedir.
Kuraklık, yağmur ve sel sigorta kapsamında dışında yer alıyor” diye konuştu.
Hayvanlarda sigorta işlerinin yapılabilmesi için hayvanın ön soy kütlüğü ve soy kütüğü kaydı yani kulak küpesinin olması bir de mıknatıs yutturulmuş olması gerektiğini kaydeden Taşdemir, şunları söyledi: “Hayvan sayısı arttıkça ödenecek prim miktarı azalır. Kümes hayvanlarında kapalı sistemde ve standartlara uygun üretim yapılması gerekiyor. Sigortalı kümes hayvanlarında karşılaşılan durumlarda ihbarın 48 saat içinde yapılması lazım. 2007’den itibaren su ürünleri de sigorta kapsamına alındı”
Taşdemir, tarım sigortası yaptıran üreticinin zarının tespiti ve hasarlar ödemeleriyle ilgili olarak ta, şöyle konuştu: “Sigorta acentesi kanalıyla ihbar yapılır. Eksperler gelir, hasar tespitini yapar ve sonrasında şirket tarafından para bankaya yatırılır”