Bu ay sonunda gerçekleştirilecek olan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) kongresinde aday olan Birlik ve Dayanışma Hareketi CNS tesislerinde geniş katılımlı yemekli bir toplantı düzenledi. Toplantıda, mevcut oda yönetiminin hataları ve yanlışları anlatılırken, Birlik ve Dayanışma Hareketi ile ilgili iddialara da cevap verildi.
SEKTÖRLER ARASI UZLAŞI YOK
Toplantıya Dalaman, Ortaca, Köyceğiz, Yatağan, Ula ve Muğla Merkez’den çok sayıda MUTSO üyesi katılırken, Birlik ve Dayanışma Hareketi’nin baş adayının CNS tesisleri ortaklarından Nihat Uzar olduğu açıklandı. Gecede, mevcut MUTSO yönetiminin sektörler arası koordinasyonu sağlayamadığına dikkat çekildi. Birlik ve Dayanışma Hareketinden Mehmet Dişçigil yaptığı açıklamada, “Turizmciler ile balık çiftlikleri, madenciler ile arıcılar arasındaki anlaşmazlıklar giderilemedi. Bu sektörler Muğla’nın lokomotif sektörleri. Oda’nın asli görevi, üyelerinin sorunlarını tespit ederek çözüm yolları bulmaktır. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nın bir vizyonu olmalıdır. Bölgesinde ismi sık sık vurgulanmalıdır. Ticaret ve sanayi odaları, sadece evrak ticareti yapılan bir oda görüntüsünden kurtarılmalıdır. Üyelerini gelişen ekonomik şartlar ve teknoloji alanında bilgilendirmek için üniversiteler, değişik sivil toplum kuruluşları ve belediyeler ile işbirliği yaparak seminerler düzenlemelidir. Oda üyelerinin sorunlarını doğru tespit ederek, ileriye dönük projeler geliştirmelidir. Birlik ve Dayanışma Hareketi’nin üç temel amacı vardır. Sektörler arası gerilimi ve sonuç vermeyen tartışmaları ortadan kaldırıp, işbirliği ve koordinasyon sağlamak, Bölgemizin ticaretini geliştirirken, üretim ve istihdamın artmasının önünün açılmasını sağlamak ve Muğla ve ilçelerimizde yeni iş alanlarının ve iş kollarının planlı bir şekilde açılmasına öncülük etmek ve nihai hedef olarak Muğla ve ilçelerimizde refah seviyesinin yükseltilmesini sağlamak” dedi.
KONFOR DEĞİL, ÜYELERİN GELECEĞİ ÖNEMLİ
Birlik ve Dayanışma Hareketi’nin Başkan adayı Nihat Uzar, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’na adaylıklarının 6-7 ay önce başladığını belirtirken, “Bu gemiyi nasıl idare ederiz diyerek çalışmalara başladık. Yaklaşık 5 bin üyesi bulunan bu kurumun kurumsal bir kimliğe kavuşturulması gerektiğine inandık. Siyaset üstü bir sivil toplum örgütü oluşturmak istiyoruz. Oluşturacağız meclisin etkin, donanımlı bir meclis olmasına özen gösterdik. Bu göreve talip olan arkadaşlarımızın hepsi de bu konuda deneyimli ve donanımlı. Mevcut yönetim, dünyada yaşanan mali ekonomik krize rağmen Oda hizmet binası için çalışma başlattı. Projesini de Muğla dışından birilerine yaptırdı. Muğlalı mimarlar nedense göz ardı edildi. Bunun yanında böylesine mali krizin yaşandığı bir ortamda hizmet binasının ihalesi gerçekleştirildi. Biz öncelikli olarak oda üyelerinin gelecekleri önemli, ihalenin iptal edilmesini istedik. Ama dinlemediler. Eğer ihaleyi iptal etselerdi, birçok Ticaret ve Sanayi Odası’nın yaptığı gibi, eldeki nakit paraları teminat göstererek 6 katı kadar bir banka ile anlaşarak üyelere kredi açılabilirdi. Bizim yaptığımız araştırmaya göre, en az bir üyeye 20 bin TL’lik bir kredi açılacaktı. Oda binasından önce, konfordan önce oda üyelerinin yaşaması önemli” dedi.
ARKA BAHÇE OLMAYACAĞIZ
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkan adayı Nihat Uzar, Birlik ve Dayanışma Hareketi ile ilgili olarak birçok iddialar ortaya atıldığını belirterek, “Birlikte olduğumuz grup ile ilgili olarak birçok iddia ortaya atıldı. Aslında bunları konuşmak bile istemiyordum Ama mecbur bırakıldık. Biz hiçbir siyasi grubun, hiçbir şahsın piyonu değiliz. Bu iddialar bizi çok üzdü. Biz partiler üstü bir kurum oluşturmak için yola çıktık. Birilerinin veya herhangi bir siyasi partinin arka bahçesi olmayacağız.29 Mart yerel seçimlerinde de, özellikle ben hiçbir siyasi partinin herhangi bir organında aday olmayacağım. Biz sadece tüccar kimliğimizle Muğla ticaret ve Sanayi Odası’na aday olduk” dedi.