Muğla Belediyesi tarafından, Muğla Üniversitesi Tıp Fakültesi akademik bina ve hastane için Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Türel ve Doç. Dr. Baykan Günay’a rapor hazırlattırıldı. Raporda, Tıp Fakültesi ve Hastanesi’nin üniversite yerleşkesinin Denizli Yolu üzerindeki bölümünde yapılması ve Devlet Hastanesi yerleşkesindeki Sağlık Meslek Yüksek Okulu’nun da buraya taşınarak, mevcut hastanenin olduğu yer rehabilite edilip, geliştirilmesi uygun görüldü.
ÖNERİLER PLANLAMAYA AYKIRI VE EKONOMİK DEĞİL
Muğla Belediyesi, ODTÜ’den Tıp Fakültesi ve Hastanesi ile yeni Devlet Hastanesi yer seçimleriyle ilgili “Muğla kentinin yapısı, gelişme dinamikleri ve imar planı ilke kararları açılarından değerlendirme” istedi. ODTÜ, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü tarafından hazırlanan raporda, Muğla Üniversitesi ve Muğla Belediyesi ile Sağlık Bakanlığı’nın önermeleri şehir plancılığına uygun görülmediği gibi ekonomik bulunmadı.
Belediye Başkanı Op. Dr. Osman Gürün, Muğla’ya gelen her hizmette kolaylaştırıcı olduklarını belirterek, “Tıp Fakültesi ve Hastanesi uzun zamandır gündemde. Buna Sağlık Bakanlığı’nın yeni hastane projesi eklendi. Her iki olayla ilgili farklı görüşler var. Farklı yer seçimleri ortaya kondu. Bunu sorun olarak kabul edersek, bu sorunun bilimsel ve Muğla’nın, kamunun menfaatlerine uygun çözülmesi gerekiyor. O nedenle ODTÜ’ye başvurduk. ODTÜ, Şehir ve Bölge Planlama Bölümünden hocalar çok ciddi ve kapsamlı bir çalışma yaptı. Bilime inanıyor ve Muğla’nın geleceğini düşünüyorsak, ortaya çıkan sonuca hep birlikte sahip çıkmalıyız.” dedi.
DEVLET HASTANESİ MUĞLA’YA YETER VE YERİNDE KALMALI
Raporda, 560 yatağı ve 64 doktoru bulunan Muğla Devlet Hastanesi kentin yanı sıra tüm ile hizmet veren, ‘ihtisaslaşma düzeyi yüksek’ bir sağlık tesisi olarak nitelendirilirken, ilçelerde gelişen özel sağlık hizmetinin ve Tıp Fakültesi’nin Devlet Hastanesi’nin yükünü azaltacağı belirtirken, Sağlık Bakanlığı’nın Akaya (Dirgeme) Yolu üzerinde, Muğla Belediyesi’nin Akçaova’da önerdiği hastanenin üniversiteden ve şehir merkezinden kopuk olacağı, buralarda yapılacak harcamadan daha az bir harcama ile avlusu içinde yer alan Sağlık Meslek Yüksek Okulu’nun Üniversite Kampusuna taşınması ile mevcut Devlet Hastanesi’nin rehabilite edilip, geliştirilebileceği savunuldu.
Raporda şu görüşlere yer verildi: “Sonuç olarak Muğla Devlet Hastanesi halen kentin, belde ve köyleriyle birlikte gereksinimi duyulan, hizmetin ötesinde il bütününde sağlık hizmeti veren kapasitede hem de sunacağı sağlık hizmetinin ihtisaslaşma düzeyi bakımından Devlet Hastanesi’nin halen üstlendiği işlevlerin bir bölümünü yüklenecektir. Önümüzdeki yıllarda beklenen girişim Muğla Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin kurulması olduğu ve özel hastanelerin kurulup gelişmesi için devlet desteğinin sürdüğü dikkate alındığında, Muğla Devlet Hastanesi’nin kapasite arttırmasına veya yeni bir devlet hastanesi yapılmasına bu aşamada gerek bulunmadığı sonucuna ulaşılmaktadır.”
TIP FAKÜLTESİ KAMPUS İÇİNDE KURULMALI
ODTÜ, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Türel ve Doç. Dr. Baykan Günay tarafından 30 sayfalık bir raporda, Muğla Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi ve Hastanesi’ni kampus içinde, Kötekli Mezarlığı altında kurmasının yanlış olacağı, çünkü burada çok sayıda çam ağacı kesilmek zorunda kalınabileceği gibi, arazinin engebeli olması nedeniyle maliyetin yükseleceği ve gelecekte kurulabilecek raylı sistemin buraya ulaşmasının ‘eğim nedeniyle’ zor olacağına dikkat çekildi.
Raporda Tıp Fakültesi ve Hastanesi için en uygun yer olarak, Üniversite Yerleşkesi içinde Marmaris ve Denizli Yolları kavşağında, BESYO eski binası ile arkasındaki boş alan gösterildi. “17.03.2001 tarihli ve 24345 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik’te hastanelerde yatak başına 130 m2 alan ayrılması öngörülmüştür. Bu standartlara göre, 560 yataklı Muğla Devlet Hastanesi’nin başka bir yerde yeniden yapılması halinde gerekli olan alan miktarı 72.800 m2 (7.28 hektar), yeni yerde hastanenin 600 yataklı yapılması halinde ise 78 bin m2 olmaktadır. Muğla Üniversitesi için Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi büyüklüğünde (250 yataklı) bir hastane halinde gerekli alan miktarı 32 bin 500 m2 (3.25 hektar) olmaktadır. Yatak sayısının 400’e yükseltilmesi halinde 52 bin m2 (5.2 hektar) alan gerekecektir.” denilerek şöyle devam edildi:
“Kanımızca Üniversite Hastanesi ve Tıp Fakültesi için en uygun yer, Denizli ve Marmaris karayollarının kesiştiği kavşaktan Denizli yönüne gidişte sağ kolda kalan Üniversite’ye ait arazidir. İmar Planı’nda kavşağa açılan üçgen formundaki alanın kullanımı ‘ticaret’ olarak gösterilmiş, bu alanın doğusu Üniversite olarak işaretlenmiş, ancak Üniversite’nin imar planı Nazım Plan’a işlenmemiştir. Ticarete ayrılan üçgen alanın dışında kalan 64 dönüm (6.4 hektar) bu arazi üzerinde hem hastane hem de Tıp Fakültesi inşa edilebilir. Ek alan gerekli olduğu taktirde bu alana, güneyindeki artık kullanılmayan bir Üniversite binasının bulunduğu alan da katılabilir. Bu konumdaki hastaneye kent merkezinden ve çevredeki ilçelerden erişim çok daha kolay olacaktır. Tıp Fakültesi ve hastanenin buradan Üniversite’nin diğer birimleriyle (özellikle öğrencilerin kullandıkları tesislerle) ilişkisi, düşünülen diğer yere göre daha iyi sağlanabilecektir. Ancak önce Üniversite’nin nazım ve uygulama imar planlarının veya revizyonlarının, kentsel tasarım projesiyle birlikte yapılması, iyi işleyen bir Üniversite yerleşkesi oluşturabilmek için gereklidir. Kampusun bu bölümünde Tıp Fakültesi ve Hastane ile birlikte halen Devlet Hastanesi yerleşkesinde faaliyet gösteren Muğla Üniversitesi’ne bağlı Sağlık Meslek Yüksek Okulu için bina yapılarak Yüksek Okulun buraya nakledilmesi, hem Üniversite’nin tıpla ilgili birimlerinin bir arada bulunmasını sağlayacak, hem de niteliksiz bir yapı olan mevcut binanın yerine Devlet Hastanesi’nin yeni binası yapılabilecektir”
Sayın Muğla Belediye Başkanı Muğla da çok yüksek olan Konut Kiraları için ne yapmayı düşünüyorsunuz..Saygılarımla