Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan Stratonikeia Antik Kenti’nde her gün arkeoloji dünyasını heyecanlandıran bir buluntu ve olayla karşılaşılıyor.
Kentin ana giriş kapısında (tören kapısı) ve caddesinde yürütülen kazılar sırasında ortaya çıkan Bizans Dönemi bazilika duvarında lahit bulundu. İlk kez bir çocuk lahitinin bu kadar temiz ve bozulmamış bulunduğu belirtildi.
“Bu lahit Muğla Müzesi’nin en önemli parçası olacak” diyen kazı heyeti başkanı Arkeolog Doç. Dr. Bilal Söğüt, antik kentte Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi mimarisinin iç içe geçtiğini dikkat çekerken, “Burada Türkiye’nin en ilginç kazısını yürütüyoruz. Çünkü burada insanlık geçmişinin bütün dönemlerinin izleri var. Antik kentin Roma Dönemi ana kapısında kazı yaparken, Bizans Dönemi yapılar ortaya çıkmaya başladı.
Bunlardan biride Bazilika. Bazilika’nın duvarlarında da duvar yapımında kullanılmış lahit bulduk. Lahit Roma dönemi mezardan getirilerek burada kullanılmış. O nedenle içinde bir şey yok. Bizanslılar için bizim köylüler gibilermiş diyebiliriz. Onlar da yeni yapılarında kendilerinden önceki dönemin yapı taşlarını alıp istedikleri yerde kullanmışlar” dedi.
Sevgili Bilal Hocamız, arkeoloji biliminin en gözde ve en yenilikçi bilim insanlarından. Kendisinin başarıları bize mutluluk vermektedir. Stratonikeia Antik kenti, ne yazık ki kömür ocakları kazılarına ve kül dağına boğdurulmuştur. Burasının bir Arkeo-park olarak düzenlenmemesi ve kültür turizmine kazandırılamamış olması çok ama çok acı bir olaydır!..