Muğla Belediyesi tarafından Akyol Semtinde düzenlenen parkın içinde kurulacak Güneş Evi’nın yapımı devam ediyor.
Güneş Evi yaklaşık 2 ay sonra tamamlanarak açılacak. Güneş Evi hayata geçtiğinde ısıtma ve soğutmada kullanılmasının yanında parkın aydınlatmasını sağlayacak enerjiyi de karşılayacak. Muğla Güneş Evi, Türkiye’deki ikinci Güneş Evi olma özelliği taşıyor. Daha önce Diyarbakır’da kurulan güneş evinin mimarı Çelik Erengezen ikinci Güneş Evi’ni Muğla’da yapacak.
Muğla’nın güneş enerjisi açısından önemli bir potansiyeli olduğunun belirten Mimar Çelik Erengezen, “Küçük bir evin enerji gideri 10-15 kilowat saattır. Kuracak olduğumuz bu sistem konutlar başta olmak üzere turizm, kamu kuruluşları, özel kuruluşlar, fabrikalar her alanda kullanılabilir.Elde edilen enerji ısıtma ve soğutmanın yanında aydınlatmada da kullanılabiliyor. Son derece temiz ve yenilenebilir bir enerji. Sıkça karşılaştığımız bir soru var ‘Bu sistem pahalı mı?’ İlk anda pahalı gibi gözükse de aslında pahalı bir setsem değil. Bu sistemin yaygınlaşması durumunda enerji kullanımında çok büyük tasarruflar sağlayacak. Bu proje Muğla için son derece elverişli bir model. Bu sistem yeni yapılacak evlere de kurulabilir mevcut evlere de uyarlanabilir. İkinci bir araç almak isteyen bir vatandaş o araca harcayacağı para ile bu sistemi rahatlıkla kurdurabilir. İlk anda pahalı gibi görünse de aslında değil. Bu sistemi kurduktan sonra enerjiden sağlayacağı tasarrufu ve enerjiye ödenmeyecek parayı düşünürse son derece karlı ve tasarruf sağlayan bir sistem. Muğla bu sistemle bir Güneş Kente dönüşebilir dolayısıyla vatandaşlar hem kendi ekonomilerine hem de ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayabilir ”dedi.
Türkiye’nin sağlıklı bir enerji politikası olmadığını ve yıllık enerjiye 52 milyar ödendiğini hatırlatan Erengezen, “Enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz.Her şeyde olduğu gibi enerji üretimi ve kullanımında da aklı ön planda tutmak zorundayız. Az enerji ile çok üretim yapmak zorundayız. Akıllı enerji politikaları ve üretimleri ile bu paranın 39 milyar dolarını her yıl tasarruf edebiliriz. Her alanda, bütün kapalı mekanlarda güneşi, rüzgarı, toprağı değerlendirmeliyiz. Şu an doğalgazı kesseler Türkiye bitmiştir. Bundan dolayı daha Türkiye’nin aklı ön plan tutan enerji üretim ve politikalar geliştirmesi lazım. Geleceğimiz için temiz enerji kaynaklarının yaygınlaşmasına ihtiyacımız var. Doğru enerji kaynakları, doğru malzeme ve doğru üretimlerle bunu başarabilir, hem dışa bağımlılıktan kurtulur hem sağlıklı ve temiz bir enerjiye kavuşuruz” diye konuştu.
![]() |
![]() |