Muğla Tarım İl Müdürlüğü, Muğla Ticaret Borsası, Muğla Belediyesi ve Ziraat Odası işbirliğinde ilk defa düzenlenen Geleneksel Turşu Yapımı Yarışması açık Pazar yerinde yapıldı.
Bu yıl ilk kez yapılan yarışmayı Muğla Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Daşgın, Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hayati Nizamoğlu, Tarım İl Müdürü Ahmet Dallı, Sağlık İl Müdürü Dr. İskender Gencer, Ziraat Odası Başkanı Suat Oyman, AK Parti İl Başkanı Gültekin Akça, Muhtarlar Derneği Başkanı Şükrü Arık, Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Yusuf Kayacık ve çok sayıda vatandaş izledi.
TARIMSAL ÜERETİMDEN 2 MİLYAR 300 MİLYON TL
Yarışma öncesi konuşan Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hayati Nizamoğlu, ildeki tarımsal rakamlar hakkında katılımcılara bilgi verdi. Nizamoğlu, “Muğla’da tarım çok önemli bir sektör. Muğla ilinde toplam tarım üretimi geliri 2 milyar 300 milyon TL’dir. Bunun 1 milyar 650 milyon TL’si tarımsal ve bitkisel, 650 milyon TL’si ise hayvansal üretimdir. Bitkisel üretimde 400 milyon TL’lik örtü altı domates üretimi ile Türkiye’de ön sıralardayız. 210 milyon TL’lik zeytin üretimimiz ikinci sırada yer alıyor. Hayvansal üretimde ise 150 milyon TL’lik süt üretiyoruz. Ancak maalesef, bu üretimin yüzde 8’ini Muğla’daki mandıralarda değerlendirebiliyoruz. Bal üretimimizin ise ancak yüzde 10’unu yerel firmalar paketleyip pazarlıyorlar. Bizim Muğla tarımında gördüğümüz en büyük sorun markalaşma ve ambalajlamadadır. Muğla olarak markalaşabilirsek ve ambalajlaştırabilirsek, tarım üretimimiz turizmin ensesinde olacaktır. Turizmden elde ettiğimiz geliri yakalayacaktır. Bu yarışmaya sponsor olurken, hiçbir girişimcinin ilgisini çekmeyen turşuculuk sektörünün de önemli bir Pazar olduğunu vurgulamak istiyoruz. Yatırımcıların bu sektöre ilgi duymasını istiyoruz” dedi.
TURŞU FİRMALARINA ÇAĞRI
Muğla Tarım İl Müdürü Ahmet Dallı’da yarışmaya destek veren tüm kişi ve kuruşlara teşekkür ederek, “Bu yıl ilkini düzenlediğimiz ve geleneksel hale getireceğimiz Turşu Yapımı Yarışmasını düzenlememizdeki temel hedefimiz özellikle kırsalda yaşayan kadınlarımızın üretmiş oldukları ürünleri pazara ulaştırmaları ve insanların tüketimine sunmaları ile ev ekonomisine katkı sağlamalarıdır. Turşu firmalarına Muğla’da üretilen bu ürünlerin düzenli bir şekilde pazarlanması için çağrıda bulunduk. Bu konuda firmaların girişimlerini bekliyoruz” dedi.
BİRİNCİ ÜÇ ÇEYREK ALTINLA ÖDÜLLENDİRİLDİ
Yarışma dört grupta 21 yarışmacının katılımı ile başladı. Tarım İl Müdürlüğü çalışanlarından oluşan jüri, turşuları Ambalaj, Görünüm-Renk, Olgunluk-Koku ve Tat-Aroma kategorilerinde değerlendirerek puanlandırdı. Dört grubun birincileri büyük finalde yarıştı. Finalde yarışmanın birinciliğini Yaraş Köyünden Nezahat Alkan elde ederken, ikinciliği Yeşilyurt Beldesinden Kıymet Kırtaş, üçüncülüğü de Algı Köyünden Öznur Türkoğlu elde etti. Yarışma sonunda birinciye üç çeyrek altın ödülünü Ticaret Borsası Başkanı Hayati Nizamoğlu, ikinciye iki çeyrek altın ödülünü Muğla Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Daşgın, üçüncüye de bir adet çeyrek altın ödülünü Tarım İl Müdürü Ahmet Dallı verdi.