24
Nisan
2025
Perşembe
MUĞLA

Valilikten sivrisinek genelgesi

Muğla'da özellikle Ortaca, Dalaman, Köyceğiz, Akyaka, Dalyan, Milas, Bodrum ve Marmaris gibi turistik yörelerde yaz aylarında yerli ve yabancı turistleri rahatsız eden sivrisineklerle mücadele kapsamında Valilik tarafından genelge yayınladı.

Valilik genelgesinde, sivrisinekle mücadele çalışmalarında, ilçelerdeki Sağlık Grup Başkanlıkları, belediye başkanlıkları ve köy muhtarlıkları başta olmak üzere, ilgili tüm kuruluşlarla işbirliği yapılması ve titiz bir mücadele çalışmasının yürütülmesi, mücadelenin fiziksel ve kimyasal boyutlarının da Mart ayı ortalarına kadar tamamlanması gerektiğine dikkat çekildi.

Valilik genelgesinde, yerleşim yerlerinde sineklerin koku oluşumunun ve görüntü kirliliğinin önlenmesinde çevreyi koruma ve kirliliğini önleme çalışmalarının büyük önem taşıdığını dikkat çekilerek, tüm yerleşim birimlerinde bu konuda titiz bir çalışmanın yapılması ve gerekli tüm önlemlerin de alınması istendi.

Genelgede ayrıca, Sivrisineklerin bir çok hastalığa neden olduğuna işaret çekilerek, o nedenle sivrisinek mücadelesinin, entegre mücadele prensiplerine uyularak yapılması gerektiğine, entegre mücadelenin de, kültürel, fiziksel, biyolojik ve kimyasal mücadele sistemlerini kapsadığına yer verildi.

Sonuçları hakkında da ilçe ve belde yetkililerinden bilgi istenen genelgede sivrisinekle mücadele çalışmalarının Mart ayı ortalarına kadar tamamlanması istenerek şunlara yer verildi: "Sivrisinek mücadelesinde, kültürel, biyolojik ve kimyasal mücadelenin yanında aşağıdaki çalışmaların titizlikle yapılması gerekiyor. Fosseptiklere sinek giriş çıkışının önlenmesi için, havalandırmalar, sinek teli ile kaplanmalı. 10 günden uzun süre kullanılmayan havuzlar boşaltılmalı. Boşaltılmıyorsa ilaçlanmalı, havuzlara sivrisinek larvası yiyen balıklar atılmalı. Evlerin önündeki oto lastiği, kap ve bidon gibi yerler kontrol edilmeli, su varsa boşaltılmalı. Yol kenarlarında ve hafriyat alanlarında biriken sular yok edilmeli, toprakla doldurulmalı. Sulama kanallarından taşan suların gölcükler oluşturması önlenmeli. Varsa çukur yerler doldurulmalı. Yasal olarak, koruma altında olmayan sazlık ve bataklıklar, kanal açılarak suları akıtılmalı."

iha
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2009 Cumartesi 18:23:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
can aslan IP: 88.251.231.xxx Tarih : 28.02.2009 22:41:17

Bütün bu yazılanlar kadıkalesinde mevcut.Foseptiklerin taşan suları yollara akıyor,kaçak yapılan havuzlar temizlenmiyor,yollardaki çukurlarda pis sular birikiyor,yağmur sularının akmasını sağlıyan dere yatakları harfiyatlarla doldurulduğundan koku şaçan pis sular yolara akıp denize dökülüyor. Valilik  bu beldeyi  acele kontrol etmeli.