Dalaman Yat Limanı ve Deniz Otobüsü Yanaşma Yeri 1/5000 Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı 1/1000 Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı 1. bilgilendirme toplantısı Kaymakam Ahmet Deniz Başkanlığı’nda Belediye Toplantı Salonu’nda yapıldı.
Toplantıya Dalaman Kaymakamı Ahmet Deniz, Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz, Başkan Yardımcısı Kadir Fırat, Doğuş Grubu Marina Yönetim Kurulu Üyesi Ali Erkan Bezirgan, Fethiye Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Mehmet S.Eskici, Ulaştırma Bakanlığı DHL Genel Müdürlüğü İnşaat Mühendisi Bülent Köse, Şehir Plancıları Yıldırım Karataş, Bilal Keskin, Özel Çevre Koruma Müdürlüğü Şehir Plancısı Azize Evdaşı, Özel Çevre Koruma Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Bekir Erdoğan, Şehir Plancıları Odası Fethiye Şube Müdürlüğü Görevlisi İsmail Hodoğlugil ve Biyolog Kenan Yıldız katıldı.
1995 yılında ihalesi yapılan ve çıkan sorunlar nedeni ile bugüne kadar yaklaşık 15 seneden bu yana bir türlü yapılmasına başlanamayan Yat Limanı ile ilgili tüm kurumlardan olumlu görüşler alındıktan sonra, Dalaman Yat Limanı’nın yapımının başlaması için sadece Anıtlar Kurulunun Koruma amaçlı istediği imar planının yapılması kaldı. Anıtlar Kurulu’nun koruma amaçlı 1/5000 ve 1/1000’lik İmar Planları ile ilgili bilgilendirme toplantısına katılan yetkililer görüşlerini açıkladılar.
DALAMAN YAT LİMANI KARADA HAVUZ OLUŞTURULARAK YAPILACAK
Toplantıda ilk olarak 1/5000 Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı 1/1000 Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’nı hazırlayan Şehir Plancısı Yıldırım Karataş konuşma yaptı. Yapılan imar planı değişikliği ile ilgili bilgiler aktaran Yıldırım Karataş; “Bugüne kadarki yapılan yat limanı projeleri deniz içerisindedir. Dalaman Yat Limanı Projesi ise, karada oluşturulan havuz şeklinde olacaktır. Dalaman Yat Limanı’nın tamamlanması ile birçok ticari faaliyet ve turizm bölgeye ve ülkeye büyük katkılar sağlayacağı inancındayım” dedi.
Yıldırım Karataş’ın konuşmasından sonra söz alan Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Erkan Bezirgan Dalaman Yat Limanı hakkında bilgiler aktardı. Bezirgan; konuşmasında “Dalaman Yat Limanı Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılan bir proje. Yani bu proje tamamen devlete aittir. Bu işin takipçisi tamamen devlettir. Biz Doğuş Grubu olarak bu yat limanını yer tesliminden itibaren inşaat da dahil olmak üzere 25 yıl çalıştıracağız. Daha sonra devlete bırakacağız. Şu andaki yasal prosedürlerin sonuna geldik” dedi.
YER TESLİMİNDEN SONRA 30 AY İÇERİSİNDE TESLİM EDİLECEK
Dalaman Yat Limanı’nın 2011 yılında yapımına başlanabileceğine inandığını belirten Bezirgan “Bu yat limanı projesini yer tesliminden sonra 30 ay içerisinde tamamlayacağız . İnanıyorum ki bölgeye büyük katkısı olacaktır. Bakın Turgutreis’te hiç otel yokken Yat Limanı’nın yapılmasından sonra 5-6 tane beş yıldızlı otel oldu.Ve buradaki insanlara büyük katkılar sağladı. Ayrıca Dalaman Yat Limanı Projesi içerisinde bulunan küçük bir alışveriş merkezi, kumsalı, yüzme havuzu ile bölge insanına hizmet verecek” dedi.
Toplantıda dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz da açıklamalarda bulundu. İhalesinin yapılmasından sonra 15 yıl geçmesine rağmen yapılamayan yat limanına artık devletin ve milletin sahip çıkması gerektiğini belirterek; “Artık 5 yıl gibi bir zaman aşımı sonrasında ülkemiz vatanımız milletimiz bu projeye sahip çıkmalı. Bu proje artık hayata geçirilmeli. Daha fazla geç kalmayalım. İşte Avrupa birliğine girdik, gireceğiz derken aynı zamanda buraya hizmet edilmiş değil. Avrupa ülkelerinde 15 yıl süren proje zannetmiyorum ki olsun. Dünya’da ikinci bir örneği olmayan yatırım. İşte bu yatırım gerçekleşecek. Dünya’nın tüm ülkelerinin gemileri uçakları Dalaman’a gelecek. Dalaman artık yüzünü Akdeniz’e dönecek” diye konuştu.
Son olarak konuşan Dalaman Kaymakamı Ahmet Deniz Türkiye’nin deniz turizminden yeterli payı alamadığına dikkat çekerek; “İtalya’nın 118 bin civarında yat bağlama noktası var. İspanya’nın 110 bin. Bizim ülkemizin de maalesef o kadar güzel doğal koyları olmasına, binlerce km deniz kıyısı bulunmasına rağmen yat bağlama noktamız 25 bin. Bunun da aşağı yukarı 15 bini Turizm Bakanlığı belgeli. Dalaman Yat Limanı projesi ile hem çevreye ve doğaya duyarlı, hem de modern Türkiye’nin en güzel projelerinden birisi hayata geçmiş olacaktır. Bizlerin en hassas olduğu konular çevre koruma kullanma dengesinin ön planda olması. Projede de o var. İnşallah artık fazla gecikmeden Dalaman’a ülkemize yaraşır bir tesis olur. Çok fazla bir şey de kalmadı. İTÜ’ den ODTÜ’ den TÜBİTAK’tan Ege Üniversitesi’nden su ürünlerinden belki 25 – 30 tane değişik alanlarda havaalanı ve çevreyle ilgili projelendirmeler yapıldı. Onun için içimiz çok rahat. Bir de yap işlet devret modeliyle yapılan bir şey, devletin kendi projesi. DHL bunu ihale yapmış işletmecisi bunu alacak kullanılır hale getirecek. Devletin kendi projesi ama işte sürünceme de kalmış, inşallah bundan sonrakilerde sıkıntı olmaz. Ülkemize memleketimize Dalaman’ımıza hayırlı olur diye ümit ediyoruz” ifadelerine yer verdi.