24
Nisan
2025
Perşembe
MUĞLA

Yatağan'da 2.santral kavgası

Yatağan ilçesinde kurulu 3x210 MW gücündeki termik santralden sonra ikinci termik santral için Yatağan Turgut beldesinde ÇED raporu için bilgilendirme toplantısı yapıldı. Turgut beldesine ANT Enerji tarafından kömüre dayalı kurulu gücü 320 MW (2X160 MW) gücünde iki üniteli termik santral kurulmak istenmesi halkı isyan ettirdi.

Turgut Belediyesi düğün salonunda ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) raporu öncesi bilgilendirme toplantısı düzenlendi. 25 yıldır Yatağan Termik Santralin kirliliğinden sıkıntı çeken Turgut halkından bir grup "santral istemiyoruz" derken, köyden bir grup işsiz genç ve köylüler "Turgut'un gelişmesi ve istihdam yaratılması" için santralin kurulmasını istediler.

Yaklaşık 200'e yakın köylünün katıldığı toplantıda ANT Enerji tarafından kömüre dayalı kurulması düşünülen santral için projeyi hazırlayan Çınar Mühendislik yetkilisi ve köylüler arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı. Turgut'a santralin kurulmasını istemeyen köylüler ve çevreciler sordukları sorulara cevap alamayınca toplantı salonunu terk etti. Yaşanan gerginlik sonrası Turgut beldesinde santralin kurulmasını isteyen köylülerde yetkililere destek vererek, "Turgut'a santral kurulmasını istiyoruz" dediler.

Çınar Mühendislik Genel Müdürü Selahattin Hacıömeroğlu, Turgut'a kurulacak ikinci santral için gerekli ÇED raporun çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde hazırlandığını ve kanuna aykırı bir iş yapılmadığını iddia etti.

PROJE İÇİNDE YER ALMAZDIM

ANT Enerji Proje Sorumlusu Mehmet Aslan, 20 yılının buralarda geçtiğini belirterek "Ben de sizinle bu havayı soludum. Eğer Turgut beldesinde yapılacak ikinci termik santralin çevreye ve insan sağlığına zarar verecek bir konumda olsaydı, ben bu proje içinde yer almazdım" dedi.

SANTRAL KURULSUN

Turgut beldesinde esnaflık yapan Hüseyin Çetin, termik santralin kurulmasını istediklerini belirterek şunları söyledi: "Buraya yapılacak yatırımla Turgut beldesi gelişecek ve işsizlik ortadan kalkacak. Artık beldemizin ve köylerimizin gençlerinin köyü bırakıp başka yerlerde çalışmasını istemiyoruz. Ayrıca yetkililere sesleniyoruz. Buraya kurulacak santral ile gençlerimiz işe alınsın"

Turgut beldesinde oturan ve işsiz olduğu öğrenilen Şükrü Eser de, "Eğer Turgut beldesine bu ikinci santral son teknoloji ile kurulacaksa ve insan sağlığına zarar vermeyecekse sorun yok. Ama buraya kurulacak olan santralin zehirini de, ekmeğini de biz yiyeceksek eğer bu santral buraya kurulsun. Santral yetkililerine sesleniyoruz. Buraya kurulacak olan bu santral için beldedeki işsiz gençler işe alınmalıdır."

SANTRALİN KURULMASINI İSTEMİYORUZ

Turgut beldesine santralin kurulmasını istemeyen Şükrü Gürgüç ise, "Bu firma yetkilileri buraya gelmiş, belde halkını resmen kandırıyor. Biz 25 yıldan bu yana Yatağan Termik Santralinden çektik. Şimdi de bu ikinci santralden mi çekeceğiz. Son yıllarda köyümüzde kanser vakaları iyice arttı. Biz santralin kurulmasını istemiyoruz. Beldemizde akciğer kanseri olan da var, astım olan da var" dedi.

BİR TAŞLA ÜÇ KUŞ İDDİASI

ÇED raporunda zeytin ve tütün kelimesinin bir kez dahi kullanılmadığını belirten Avukat Nuray Şahbudak da, "Bu nasıl ÇED raporudur, böyle hazırlık olur mu? 25 yıldır çekmediği acı kalmayan Yatağanlının önüne ikinci santral teklifini getirmek rant uğruna halkı hiçe saymak demektir" dedi. Bu ÇED raporunu hazırlayanların maden ruhsatı, çimento fabrikası ruhsatı ve termik santrali ruhsatını aynı anda alacaklarını belirten Şahbudak, "Halkın sağlığı üzerinden bir taşla üç kuş vurmanın hesabını yapıyorlar" ifadelerini kullandı.

BU İŞİN TAKİPÇİSİYİM

Turgut Belediye Başkanı Salih Özen ise, eğer beldeye termik santral kurulacaksa bunun takipçisi olacağını söyledi. Santral yetkililerinin çalışanların yüzde 50'sinin belde ve köylerimizden karşılanacağını taahhüt ettiğini anlatan Özen, "Verilen sözler yerine getirilmezse, santralin karşısında duracağım ve mücadelemi böyle sürdüreceğim" dedi.

TARİHİN GÖBEĞİNE SANTRAL

Muğla genelinde en fazla tarihi ve ören yerine sahip ilçelerin başında gelen Yatağan'da 1982 yılında 3x210 MW gücündeki termik santralin ilk ünitesi faaliyete geçti. Bu tarihten sonra çevre kuruluşlarının tepkisi başladı. Bunun yanında Yatağan'da Stratonikeia ve Lagina gibi önemli ören yerlerine sahip Yatağan'da ikinci termik santralin kurulacağı alanın Lagina Antik kentine beş km uzaklıkta bulunuyor
 

iha
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2009 Salı 19:11:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sureyya_48 IP: 88.236.77.xxx Tarih : 17.06.2009 02:26:17

zaten bir termik santrali var başımızda şu bilgisayarın yaymadığı kadar da kirlilik yayıyo ikincisi de gelirse biz yaşamayalım ölelim artık zaten o isteniyo