Yatağan ilçesinde, 3x210 Mw gücündeki Yatağan Termik Santrali'nin Özelleştirme İdaresi tarafından özelleştirme kapsamına alınmasının ardından Citi-Oyak-Master ve Socain firmaları tarafından oluşturulan dörtlü konsorsiyum Yatağan'a geldi.
Yatağan Maden-İş ve Tes-İş sendikalarına bağlı üyeler, konsorsiyumun santrale geleceği bilgisini aldıktan sonra santral önünde toplanarak barikat kurdu. Yaklaşık 20 kişilik dörtlü konsorsiyum çalışanı, işçilerin santral girişinde barikat kurduğunu öğrenince jandarma ekipleri santral önünde güvenlik önlemi almak için hazır bekledi.
Tes-İş Sendikası'na bağlı üyelerin barikat kurmasının ardından Güney Ege Linyit İşletmesi'nde (GELİ) çalışan işçiler de iş yerlerini terk ederek santral önüne doğru yürüyüşe geçti. Enerji ve maden işçilerinden oluşan yaklaşık bin kişilik işçi grubu santralin önünde konsorsiyum üyelerini bekledi. Yeniköy Elektrik Üretim A.Ş. (YEAŞ) Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu, Yatağan Termik Santrali İşletme Müdürü Harun Sarı, Yatağan İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Göksel Söylemez ve Yatağan İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Kemal Keskin de santrale geldi. Yetkililer, Maden İş Sendikası Başkanı Süleyman Girgin ve Tes-İş Sendikası Başkanı Fatih Erçelik ile yaklaşık yarım saat bir görüşme yaptı. Santral önünde bekleyen işçilere ekmek dağıtılırken, işçiler kuru ekmek yiyerek santral önündeki eylemlerini sürdürdü. Görüşme sonunda yapılan açıklamada, Konsorsiyum üyelerinin Yatağan'ı terk ettikleri açıklandı.
Tes-İş Sendikası Başkanı Fatih Erçelik, buradaki durumun hassasiyetini ve ciddiyetini gelen yetkililere anlattıklarını belirterek şöyle konuştu: "Yatağan işçisinin maden işçisinin enerji işçisinin kim olduğunu anlattık. Anlamışlar. Burasının bir Soma, bir Kütahya olmadığını anlattık. Şu an gelen Konsorsiyum çalışanları Yatağan'ı terk ediyor. Arkadaşlarımız da onları takip ediyor. Eylemimizi duyan sayın Enerji Bakanı ve Özelleştirme İdaresi Başkanı Genel Başkanımızı aramış. Genel başkanımız orası Yatağan, diğer yerlere benzemez demiş."
Maden-İş Sendikası Başkanı Süleyman Girgin ise, "Direnişin simgesi diye adını tarihe yazdıran, özelleştirmeye karşı meşalesini hiçbir zaman söndürmeyen enerji ve maden işçileri tarihi tekrar mükerrer hale getirdi. Üsteğmen ile emniyet müdürü ve genel müdürümüz ile görüştük" dedi.